Proč český fotbal odmítl povinnost mít ženu ve vedení? Nebyl to krok proti ženám, říká novinář Mádl

18. září 2020
Tribuna

„Chlapi.“ Tak pravidelně oslovuje bývalý šéf Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta z drtivé většiny mužské osazenstvo na shromážděních fotbalových bafuňářů. Teď ale chtělo být vedení českého fotbalu oázou progresivity a rozhodlo se do svých stanov zavést jedno povinné místo pro zástupkyni ženského pohlaví. Jenže moravští funkcionáři to odmítli. Z jakých důvodů a proč je celá záležitost složitější, popisuje šéfreportér Seznam zpráv Luděk Mádl v novém díle Tribuny.

„Mluvil jsem s předsedou Řídící komise pro Moravu a Slezsko Pavlem Nezvalem, který říkal, že vůbec nebyl proti tomu, aby měla žena povinné místo v českém fotbale. Ale musela by se volit postaru, aby byla akceptovatelná oběma komorami,“ popisuje Mádl.

Že nejde o nějaký zástupný důvod, proč moravští funkcionáři odmítají ženy v českém fotbale z principu, dokazuje Mádl na historických příkladech. Moravská komora byla totiž často tou částí českého fotbalu, která čelila mocenskému křídlu kontroverzního místopředsedy FAČR Romana Berbra.

Čtěte také

„Historicky to fungovalo tak, že na Valné hromadě FAČR byly dvě komory – česká a moravská. Ta moravská je početně slabší, ale fungovalo to tak, že předsedou asociace se stal ten, na kom se shodly obě komory. A taky se v minulosti častokrát stalo, že ke shodě nedošlo. Volby šéfů Mokrého, Košťála a Pelty probíhaly natřikrát,“ líčí Mádl.

„Česká strana teď přišla s určitým návrhem na rozšíření výkonného výboru o jednu pozici. Návrh by vychýlil poměry sil na 7:6 pro Čechy. Ve chvíli, kdy to bylo napsáno tak, že by Čechy mohly vnutit Moravě dalšího svého člověka, byli při tom nastavení proti. Na politické šachovnici by ztratili jednu figuru,“ vysvětluje sportovní novinář.

Proč by se ženou ve vedení nejspíš stala Dagmar Damková, manželka Romana Berbra? Jaká byla její role v emancipaci žen v českém fotbale a je snaha mít víc zástupkyň ženského pohlaví v jeho vedení upřímná? Poslechněte si nový díl Tribuny s novinářem Luďkem Mádlem.

autoři: Martin Vait , Martin Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.