Proč existují sprostá slova, když se nesmějí používat? Těžší knihu jsem nikdy nenapsala, říká Anna Durnová

28. prosinec 2022

„Některé věci v naší společnosti jsou nedomyšlené nebo nespravedlivé a my se někdy zdráháme o nich dětem vyprávět. Zjistila jsem, že když něco vysvětluju dětem a připadá mi to vnitřně nespravedlivé, tak to nespravedlivé skutečně je. Nemusím se bát jim to říct,“ říká autorka dětské knihy Proč existují sprostá slova, když se nesmějí používat?, politoložka Anna Durnová.

„Mám za sebou tři vědecké knihy a řadu publicistických článků a textů, ale něco tak těžkého jsem v životě nepsala,“ říká Anna Durnová, která v knize otevírá otázky na pomezí politologie, sociologie a filozofie. „Když se moje dítě na něco zeptá, chce to vědět. Nemá cenu mu uhýbat nebo lhát,“ dodává.

Proč existují sprostá slova, když se nesmějí používat?

Autorka říká, že nechala vést tím, že neexistuje špatná nebo hloupá otázka. Ve své knize nechává dva malé sourozence pokládat otázky, které souvisejí se smrtí, s ironií, s rozpadem partnerských vztahů nebo s politikou. „Jestli se něčeho bojím, tak toho, že mi moje dítě jednou nebude chtít něco říct, protože se bude bát mojí reakce, to bych nechtěla nikdy dopustit,“ říká Anna Durnová.

Existuje podle ní něco, co děti nejsou schopné pochopit? „Absurdita smrti. Ale tu nejsme schopni pochopit ani my dospělí. Jsme v tomhle vlastně ve stejné situaci, jen s tím rozdílem, že děti to otevřeně ventilují,“ dodává.

„Chtěla bych, aby se těmi příběhy prolínala myšlenka vzájemné důvěry a touhy pochopit.“ Poslechněte si rozhovor s Annou Durnovou, autorkou knihy Proč existují sprostá slova, když se nesmějí používat.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.