„Proč by mě nemohla zajímat Frankfurtská škola i brazilská depilace?“ Je tu závěrečná debata podcastu Krása

21. prosinec 2022

Úspěšný podcast Krása novinářky Lindy Bartošové, který zpracovává vzhled, sexualitu, body image, feminismus a další témata, je kompletně venku a vy ho můžete poslouchat na webu Radia Wave nebo v podcastových aplikacích. Závěrečné rozloučení a také reflexní kolečko proběhlo před diváky v Kasárnách Karlín. Pokud jste se do sálu nevešli nebo jste nemohli přijít, poslechněte si záznam.

Debaty moderované Hanou Řičicovou se zúčastnila kromě tvůrkyně Krásy Lindy Bartošové i kreativní producentka Českého rozhlasu a dramaturgyně série Veronika Ruppert, právnička, odborářka a autorka knihy Proč jsme tak naštvané? Šárka Homfray a taky zpěvačka, lektorka zpěvu a tvůrkyně oceňovaného podcastu Sádlo Ridina Ahmed.

V debatě se probíralo, proč jsou témata kolem ženského těla tak třaskavá. Všechny zúčastněné ženy se rozhodly nějakým způsobem zpracovat téma těla a vzhledu a tím se vystavit veřejnému tlaku a nesnášenlivým nebo urážlivým komentářům nejen na sociálních sítích. „Je to jako když hodíš flák svého masa mezi psy,“ tasila mrazivou metaforu Ridina Ahmed při jedné ze svých promluv v debatě.

Hana Řičicová, Linda Bartošová, Ridina Ahmedová, Šárka Homfray a Veronika Ruppert během panelové diskuze Proč budí ženská témata silné emoce k podcastové sérii Krása

Veronika Ruppert byla u vzniku obou podcastů z produkce Radia Wave a hodnotí nepříjemné reakce na obě tvůrkyně takto: „Linda dostala bídu za to, že je krásná a dělá podcast Krása. Ridina dostala bídu za to, že je tlustá a dělá podcast Sádlo.“ Lindu nejvíc štvalo, že nenávistné komentáře přicházely ještě předtím, než byl podcast zveřejněn. Podle Šárky Homfray ale konstruktivní a kvalitní antifeministickou kritiku nemáme a dlouho mít nebudeme. Zatím je to nepoučený laciný hate.

Veřejné pranýřování za zpracování ožehavého tématu velmi osobním způsobem ale Lindě i Ridině vynahrazují děkovné reakce posluchaček a posluchačů, kteří cení odvahu a děkují třeba za to, že po poslechu teď snad budou zdravěji vychovávat své dcery. „Má to smysl. Chodily tak silné zprávy, že to je satisfakce za všechen hate,“ shrnuje jednoznačně Ridina. Linda si i díky tvůrčí svobodě při práci na podcastu Krása uvědomila, že je v pohodě, když ji zajímá Frankfurtská škola i brazilská depilace.

Jak se vyrovnávají autorky s přenesením osobních témat do veřejného prostoru? Máme právo nebýt hezké/cí? A co si o sobě uvědomila Linda Bartošová při práci na podcastu Krása? Poslechněte si celý záznam debaty.

autoři: Linda Bartošová , Hana Řičicová , Ondřej Šebestík

Související