Proč si někteří Brazilci přejí na MS prohru domácích a proč chybí Češi?

12. červen 2014

Začíná fotbalové MS a v souvislosti s tím se každé čtyři roky vynořují stejné otázky – Kdo vyhraje? Kdo překvapí? Kdo je černým koněm soutěže a proč? A proč na MS zase chybí Češi? Fotbalový redaktor Michal Petrák označuje za černého koně letošního šampionátu Belgii, mezi jasné favority řadí domácí Brazílii, Argentinu a Španělsko. V neprospěch Evropanů by ale podle Michala Petráka mohlo hrát to, že v Brazílii panují specifické podnebné podmínky a údajně i tráva na hřištích se tam chová úplně jinak než v Evropě.

Poslechněte si rozhovor s Michalem Petrákem tady:

Přímo v epicentru fotbalového dění se momentálně nachází zpravodaj Českého rozhlasu v Jižní Americe David Koubek, který žije v brazilském Riu. Brazílie podle něj ekonomicky posílila a dvě velké sportovní akce – FIFA World Cup a Letní OH 2016 – mají být jakousi výkladní skříní brazilského úspěchu. Brazílií už ovšem několik měsíců cloumají vlny protestů. Brazilci upozorňují na to, že zatímco na stavbu a rekonstrukci fotbalových stadionů pro MS se vydávají miliardy, na školství a zdravotnictví peníze nejsou. Jak říká David Koubek, setkal se proto i s tím, že někteří Brazilci chtějí, aby jejich fotbalový tým na MS pohořel. Případná výhra by prý totiž vzbudila v lidech krátkodobou euforii, utišila by protesty a řešení současných politických a ekonomických problémů by se tím opět odsunulo.

Poslechněte si rozhovor s Davidem Koubkem tady:

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.