Procházka po stopách německých uprchlíků v meziválečné Praze

19. červen 2014

Britská ambasáda, bývalá židovská škola v Jáchymově ulici nebo ulice Ve Smečkách. To je jen několik zastávek z komentované procházky Prahou, která připomínala osudy uprchlíků z nacistického Německa, kteří si ve 30. letech jako své první útočiště vybrali Prahu.

Historik Thomas Oellermann během procházky připomněl, že do Prahy se ve 30. letech uchylovali nejen němečtí Židé, ale také političtí uprchlíci – tedy hlavně sociální demokraté a komunisté. Československo totiž ve 30. letech bylo jednou z mála demokratických zemí ve střední Evropě – i proto řada německých uprchlíků hledala první útočiště právě v Praze. Ale bylo to i z toho důvodu, že v meziválečné Praze žilo velké množství Němců a Židů. Pro řadu uprchlíků z Německa tak Praha představovala aspoň částečně vstřícné prostředí, kde se mohli spolehnout na pomoc svých přátel nebo vzdálených příbuzných. Po vyhlášení protektorátu v roce 1939 ale Praha přestala fungovat jako bezpečný přístav a pro německé uprchlíky to znamenalo pokusit se co nejrychleji Československo opustit.

Ředitel Multikulturního centra Praha Marek Čaněk připomíná, že procházka po stopách německých uprchlíků je součástí rozsáhlejšího projektu Praha sdílená a rozdělená, který upozorňuje na to, že meziválečná Praha nebyla jen české nebo československé město, ale že se tady velmi úzce proplétala německo-židovsko-československá historie. Další komentované procházky Prahou, které budou tuto společnou historii připomínat, se pod záštitou Multikulturního centra Praha chystají na podzim.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.