Producent nás nesnáší doteď. Startér hostil nejúspěšnější BLACKSEA a dovolil jim vrátit hejt

18. červen 2019

Čtveřice BLACKSEA se v hitparádě neobjevených 2018/2019 zapsala jako ta vůbec nejúspěšnější. Pokud tedy počítáte jen průběžné hlasování. A zapomenete na absolutní vítěze The Valentines. A taky na dva další finalisty. Prostě, BLACKSEA by vyhráli Startér, protože měli spousty hlasů, ale porota na ně byla zlá. A tak jsme BLACKSEA pozvali, aby nám o sobě něco řekli a přidali i nějaký ten hejt na naše vlastní tracky.

„Vrať se k Wild Tides,“ prohlásili kluci na adresu projektu Kuby Kaifosze Lazer Viking. Dad rock neuspěl. „Takovej nenáročnej pop, co jde po dost vyšlapaný cestě,“ zhodnotili Jonášovu kapelu s nejlepším a nejzapamatovatelnějším názvem Sundays on Clarendon Road. Na to, jakou jsme kapele milující norské ska, Nine Inch Nails nebo Burzum, dávali čočku, byli nakonec docela hodní. Přitom nemuseli být. Kdysi jsme je přirovnali i k Manu Chao, což je u kapely hrající noisový, atavistický slowcore fakt divné. Michal, Roman, Adam (a v nepřítomnosti i Honza) naše hodnocení prý ale vždycky ustáli.

Těžší věci zažívají sami ve zkušebně, kde se dohadují o podobě vlastních skladeb. Paradoxně přitom nedávno pustili do světa debutové EP, které producent Ondřej Ježek pojal v podstatě jako živý záznam. „Všechno má dneska pozlátko, všechno se tváří lepší, než to je, i hudba,“ vysvětloval Michal, „ale my jsme taky jenom lidi.“ Z kluků je ale znát nejistota, jestli je Ondřej Ježek nezačal po jednodenní nahrávací session nenávidět.

Jak se vyrovnávají s chybami na desce? A budou už navždy hrát jenom na jeden take? Poslechněte si Startér s BLACKSEA a uvědomte si prosím při poslechu, že Jonáš a Jakub jsou taky jenom lidi! A příští středu dorazte na koncert BLACKSEA na Stalin, kde je v rámci Startér Showcase doprovodí taky kapela Them Switcheroos.

 

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.