Profesionální mágové: české úspěchy v karetní hře Magic stojí za pozornost

29. září 2016

Tak trochu ve stínu pokeru a jiných karetních „sportů“ stojí nejstarší sběratelská karetní hra, která funguje už přes 23 let. V té se hráči střetávají v rolích mocných kouzelníků. Řeč je o Magic: the Gathering, zakladateli moderních karetních her, kterou si dost možná i vy pamatujete třeba z doby, kdy jste ji hráli ve škole. Bylo by ale chybou považovat Magic za pouhou ozvěnu starých časů, protože její scéna je stále živá – a to i ta profesionální. Češi v ní navíc nemají úplně nevýznamné postavení.

„Když se vezme, že má Česká republika jen 10 milionů obyvatel a má přitom tři hráče ze 37 s platinovým, tedy tím nejlepším statusem, je to hodně dobrej poměr,“ říká o stavu české magicové scény jeden z aktuálně nejlepších našich „čarodějů“ Lukáš Blohon. Ten nedávno skončil v Seattlu pátý na každoročně konaném mistrovství světa World Magic Championship, a ještě předtím ukořistil v Sydney výhru v prestižním turnaji série Pro Tour, která tvoří páteř profesionálního magicu a podle největšího českého magicového magazínu CMUS jde o obdobu tenisového Grand Slamu. K účasti v Pro Tour se přitom hráči musí, pokud nejde o veterány, kvalifikovat přes speciální soutěže, které ještě samy mají vlastní kvalifikace – bez nadsázky v nich tedy soutěží ti nejlepší z nejlepších a za ohromný úspěch se kvůli roli náhody považuje i dosažení takzvané Top 8. „Turnaje jsou často vícedenní, je to takovej maraton, takže je to velmi psychicky náročný. Je potřeba umět nenechat se rozhodit špatným výsledkem,“ říká Blohon. Kromě Pro Tourů se z velkých turnajů konají několikrát do měsíce ještě Grand prix, které jsou otevřené všem, ale šance, že se nováček probojuje až do finálového dne, není velká.

03712513.jpeg

Za výhru v Pro Tour si lze odnést 40 000 dolarů, alespoň minimální částku ve formě tisíce dolarů obdrží ale každý, kdo se umístí do 75. místa. Přesto je to třeba oproti zavedeným e-sportovým značkám poměrně málo – v konkurenčním Heartstonu výška výhry v obdobně velkých turnajích dosahuje i dvojnásobku. Řada hráčů tak společnost Wizards of the Coast, která za Magicem stojí a velké turnaje pořádá, dost hlasitě kritizuje a tvrdí, že profesionálním Magicem se na rozdíl od jiných her nedá uživit. Lukáš Blohon k tomu dodává: „Jenom hraním by se uživit asi nedalo, ale dá se dělat kromě něj i řada dalších činností – většina hráčů tak má sponzory, píše články.“ Nejlepším hráčům alespoň Wizards proplácí letenky na prestižní turnaje a za účast na nich dává peněžní odměny. Hra samotná přitom totiž vůbec levná není a kvůli jejímu obchodnímu modelu, který umožňuje existenci sekundárního trhu s kartami, se ceny těch nejlepších balíčků mohou snadno vyšplhat i nad šest tisíc korun.

V samotné hře pak proti sobě stojí hráči s typicky 60karetními balíčky a jimi hrané karty představují kouzla, příšery, artefakty nebo třeba i místa vycházející z bohatého fiktivního fantasy světa. Kvůli své komplexnosti klade Magic velké nároky na logické myšlení, správné odhadování situace a schopnost přemýšlet několik kol dopředu. „Hry jako šachy, poker, Magic fungují na hodně podobné bázi,“ kreslí Lukáš Blohon paralely s ostatními hrami. Například prozatím jediný český mistr světa roku 1997 Jakub Šlemr se kariéry vzdal právě ve prospěch pokeru, mezi hráče Magicu patří i šachový velmistr Stanislav Cifka. Kromě Lukáše Blohone pak k momentální špičce českého Magicu náleží třeba ještě 19letý Petr Sochůrek, který vyhrál březnové Grand Prix v Paříži, a Ondřej Stránský, kterému se na loňském mistrovství světa podařilo obsadit deváté místo. Sedmou sezónu mezi magicovou elitou v řadě se podařilo obhájit i jednomu z největších českých magicových veteránů, Martinu Jůzovi.

03712520.jpeg

I přes řadu nedostatků však profesionální magic stále roste a i jeho produkční hodnota se zvyšuje. Standardem tak jsou přímé přenosy se zkušenými komentátory, internetové rozbory balíčků i herních situací. Pokud navíc hrajete i online variantu Magicu (v pravidlech shodnou s tou papírovou), není problém nalézt zdatné oponenty prakticky v kteroukoliv denní nebo noční hodinu. Čeští hráči pak mají nejen díky Blohonovým úspěchům dobře našlápnuto a nejbližšími turnaji, kde je budete moci vidět, budou Grand Prix Londýn na začátku a Pro Tour Hawaii v půlce října.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka