Profesně jsme o dva roky starší než Rolling Stones, směje se Jiří Rybář ze Synkop 61

3. srpen 2021

Hudebník a bubeník Jiří Rybář i přes velkou pracovní vytíženost stále hraje na bicí nástroje v bigbítové skupině Synkopy 61, která je považována za nejstarší koncertně aktivní skupinu v České republice.

Brněnská legenda a také podnikatel a galerista v Apetýtu vzpomínal na brněnské muzikanty, kteří od roku 1961 strmě stoupali ke hvězdám a brzy se vryli do povědomí hudebních fanoušků. Díky hitu Válka je vůl je znalo celé tehdejší Československo.

Závěr koncertu patřil brněnské bigbítové legendě - letos padesátileté skupině Synkopy 61

„Já jsem byl v minulosti překvapený, že na nás chodí všechny generace. Nejenom moji vrstevníci, ale i jejich děti a vnuci. Rocková hudba se v průběhu let vyvíjela a my máme výhodu v tom, že jsme dělali vícehlasné melodické hlasy. Zpívali jsme sborové zpěvy, ale v rockovém podání, a tak  jsme si u kritiky vysloužili přezdívku ‚moravští Beach Boys‘. Od roku 1980 jsme začali hrát art rock, pojmenovali nás jako ‚velkomoravský monument‘,“ vzpomíná Jiří Rybář.

Mezi důležité hudební kapitoly se jim vepsala zkušenost z polského hudebního festivalu v Gliwici, kde na celé čáře Synkopy 61 vyhrály. „Na festivalu jsme hráli nejenom naše vlastní skladby, ale i zahraniční a ta porota byla zcela okouzlena našimi krásně vyladěnými vícehlasy. Vystupovali jsme tam v televizi a hráli jsme v jednom slavném varšavském klubu. Do Polska jsme taky moc rádi jezdili i proto, že tam hráli americké filmy, které u nás byly zakázané. Nechci se chlubit, ale vždycky když jsme přišli do nějaké soutěže, tak jsme něco vyhráli,“ směje se bubeník skupiny Synkopy 61, která dodnes vystupuje a dělá radost svým fanouškům.

Jak se cítí člověk po sedmdesátce na pódiu? A jaký vliv měl na Jiřího Rybáře jeho nevlastní bratr? Poslechněte si v záznamu Apetýtu s Lucií Hostačnou.

Spustit audio

Související