Projekt Praha sdílená a rozdělená ukazuje multikulturní historii města

13. duben 2015

Projekt Praha sdílená a rozdělená ukazuje, že v Praze tradičně žila mnohem pestřejší směs obyvatel než jen Češi. Na webu projektu najdete interaktivní mapu Prahy, která ukazuje místa důležitá pro historii pražských Němců, Židů a Romů. Čas od času pořádá Praha sdílená a rozdělená taky komentované procházky po Praze. Zatím poslední vycházka byla věnovaná osudům Romů, kteří přišli do Prahy začátkem 50. let z východního Slovenska.

V hlavním městě tehdejšího Československa chtěli Romové najít práci a lepší životní podmínky, než měli na Slovensku, kde byli ještě za práci často odměňováni v naturáliích. Trasa procházky, interaktivní mapa a texty o osudech Romů v poválečné Praze vznikly díky vzpomínkám několika pamětníků a pamětnic. Účastníci projektu Praha sdílená a rozdělená s pamětníky několik měsíců nahrávali jejich vyprávění o rodinné historii, o příchodu ze Slovenska a o tom, jak se v Praze zabydlovali.

Čtěte také

Jedna z pamětnic vzpomínala i během procházky na to, že většina romských mužů za minulého režimu pracovala v uhelných skladech a rozvážela uhlí. Ona sama pracovala jako pokojská v prestižním hotelu a její maminka pomáhala v řeznictví. Hlavním místem setkávání smíchovských Romů, kteří přišli do Prahy ze Slovenska, prý bylo Arbesovo náměstí. Pamětnice vzpomínají, že na Arbesák, jak náměstí říkají, za Romy chodili i někteří Neromové z okolí. Mezi nimi třeba katolický kněz z kostela sv. Václava.

Mapu významných míst a texty, které přibližují život Romů v poválečné Praze, najdete na webu projektu Praha sdílená a rozdělená. Další komentovaná procházka, tentokrát věnovaná uprchlíkům z nacistického Německa a jejich osudům v Praze, proběhne 4. května.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka