Prolomit vlny: Aktivistické Brno zase vrací úder

31. leden 2013

Občanská Výzva 2013 strhala všechno, co brněnská radnice za poslední tři roky v oblasti kultury udělala. Předseda kulturní komise odpověděl, že Výzva je „nešťastná“ a komunikace s „alternativní, neziskovou a nepodporovanou scénou“ nebývalá. Boj superaktivistického Brna s Brnem úřednickým pokračuje.

Podle těch, co v Brně zodpovídají za kulturu, se ve městě aktivistům naslouchá. Podle těch, co se podepsali pod Výzvu 2013, leda se špunty v uších. Těžko říct, jak velká část úředníků nespokojence cíleně a systematicky ignoruje a kdo je jen unavený táta od rodiny.

Důvodů útočit na kulturní politiku města mají autoři Výzvy 2013 dost. Druhé největší město republiky se loni dobrovolně zbavilo kina Scala, vybaveného zázemím pro festivaly nebo koncerty. Zdůvodnění bylo lakonické: nevydělávalo. Ceněný ředitel Domu umění Rostislav Koryčánek před několika měsíci neobhájil pozici, Národní divadlo má pro změnu už od září ředitele provizorního. Seznam selhání tím zdaleka nekončí.

O místních poměrech hodně napovídá i to, že se bývalé Brněnské kulturní centrum (Bkc) přejmenovalo na Turistické informační centrum (Tic). Ten, kdo hledá na tomto kulturním webu kam zajít, se stává ve vlastním městě turistou. Výzva 2013 označuje Tic za nefunkční, mluví o naprosté devastaci kultury ve městě a žádá odvolání tří zodpovědných úředníků v čele s náměstkyní pro kulturu Janou Bohuňovskou.

To celé svádí ke zjednodušování a nálepkování vyzyvatelů jako nespokojených intelektuálů, kteří si stěžují na nedostatek vkusu vedení města. Nejde ale jen o to, že radnice považuje za kulturu hodnou dotací každoroční monstrohňostroje a muzikály (včetně Landova Elixíru) a není ochotná podporovat cokoliv menšinového. Pokud chcete práci v organizaci zřizované městem, musíte si být jisti, že vaše jméno není nijak spojeno se satirickým webem Žít Brno, organizací Brno kulturní, nikde jste veřejně městskou kulturní politiku nekritizovali a vaše jméno tedy není na černé listině těch, kdo jen boří a ničí.

02818881.png

Nespokojení tak nemají prakticky žádnou šanci, jak se na potenciální změně podílet. Ani Výzva 2013 velmi pravděpodobně zase nic nezmění. Brno je už koneckonců zvyklé co chvíli poslouchat ve zprávách o různých peticích, shromážděních nebo výzvách. Není to ale ostuda pro aktivisty, kterým by se snadno dalo posmívat, že jim jako vždy zbudou oči pro pláč, poctivé dojetí a lajky na Facebooku. Odmávnout výzvu jen jako aktivismus pro aktivismus, který stejně nic nezmůže, je nesmysl. Problém je v tom, že jazyk, obsah i celkový étos podobných výzev počítá s protivníkem zcela jiného ražení.

Brněnská radnice – která do Prahy vysílá ostřílené hráče typu Pavla Blažka – není na nějaké aktivistické blouznění zvědavá a je – řečeno s Klausem, pod její rozlišovací schopnosti. Úředníci budou dál bohorovně blekotat nesmysly a krmit tématy brněnskou satiru prorůstající (například v podobě webu Žít Česko) za hranice města, stejně jako vliv brněnské kvazimafie. Zbývá ještě něco jiného, než si z toho dělat legraci?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.