Prolomit vlny: Boj o právo truchlit

16. únor 2015

V polovině února 1945 byla porážka nacistického Německa na dohled. Do konečné kapitulace zbývalo 12 týdnů, když spojenecké letouny započaly jeden z největších leteckých útoků na území třetí říše. Noc z 13. na 14. února 1945 navždy změnila tvář saské metropole. Výsledkem bombardování Drážďan bylo 12 km2 ruin, zničené historické centrum města a 25.000 obětí včetně nemalého počtu civilních obyvatel. Připomínka těchto událostí dodnes vyvolává u řady Němců silné emoce.

Výklady toho, kdo a jak je oprávněn s tímto historickým traumatem nakládat, však po dlouhá léta budí nemalé kontroverze, což dokazují i události uplynulého víkendu.

Brzy po znovusjednocení Německa se v Drážďanech zrodila iniciativa usilující o rekonstrukci zničeného kostela Frauenkirche, symbolu spojeneckého bombardování města. Sjednocení země přineslo i potřebu vybudování nové národní identity a s tím i revidovaný pohled na vlastní historii. Součástí těchto procesů bylo opětovné otevření diskuse o roli Němců jakožto nejen viníků, ale i obětí II. světové války. Sdílený smutek nad traumatickým osudem zničených Drážďan se tak stal jedním ze základů této rekonstruované německé identity.

Na konci 90. let se na pietních akcích v Drážďanech začali objevovat první neonacisté. Vybaveni rétorikou kontroverzního britského historika a popírače holocaustu Davida Irvinga začali upozorňovat na status Němců jako výhradních obětí války. V této souvislosti se zrodila představa „Bombenholocaustu“, revizionistického výkladu dějin, který tvrdí, že skutečný holocaust se neodehrál v táborech smrti, nýbrž v Drážďanech. Snaha neonacistů přivlastnit si tryznu za Drážďany nakonec narazila na odpor radikální levice i širokého spektra německé občanské společnosti. Zrodila se tak tradice takzvaného lidského řetězu, bránícího hodnoty tolerance a nenásilí, atributů moderní německé společnosti.

Tento rok se se v pátek 13. února zúčastnilo lidského řetězu na 10.000 osob. Neonacisté se o slovo přihlásili o den později. V sobotu 14. února se pod mottem „Světlo pro Drážďany“ konala neonacistická demonstrace ve Wunsiedelu. Obyvatelé městečka vyjádřili nesouhlas s pochodem neonacistů svérázným stylem – uspořádali karneval. Další neonacistická demonstrace se konala i v neděli v Drážďanech. Asi 500hlavý pochod však byl zablokován protidemonstranty. Pozadu nezůstali ani čeští neonacisté. V pátek večer se s transparentem upozorňujícím na „Bombenholocaust“ sešlo asi 20 přívrženců krajní pravice v centru Brna.

02252104.jpeg

Bombardování Drážďan představuje hluboký šrám v novodobé německé historii. Traumatická zkušenost je ale i stavebním kamenem, na kterém lze stavět identitu nové, mírové a tolerantní společnosti. Boj mezi neonacisty a německou občanskou společností o právo truchlit zdaleka není u konce. I přesto mám tip na vítěze.

autor: Vendula Prokůpková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.