Prolomit vlny: Bojí se čeští sexuologové transsexuálů?

8. únor 2019

Čeští sexuologové odmítají novelu zákona, která by měla umožnit změnit matriční zápis pohlaví i v případě, kdy dotyčný nepodstoupí operativní změnu pohlaví. Jedná se prý o modernistický výstřelek. Problém je ale spíš v tom, že česká sexuologie je zastaralá.

Vládní novela z pera ministerstva spravedlnosti měla v souladu se Světovou zdravotnickou organizací a rozhodnutím Evropského soudu pro lidská práva ustoupit od nutnosti operativních změn pohlaví pro transsexuály a umožnit jim zvolit si svou identitu bez toho, aby byli nuceně sterilizováni. Proti tomu vystoupila Česká sexuologická společnost v čele s předsedou Jaroslavem Zvěřinou. Podle Jaroslava Zvěřiny totiž člověk, který odmítá podstoupit operaci, nemá právo nechat si do matriky zapsat opačné pohlaví. Podobné modernistické výstřelky bychom prý měli zamítnout.

Potíž je především v tom, že česká sexuologie je zastaralá. Často vychází z představy tradičního rozdělení genderových rolí jako té jediné správné. Od našich sexuologů pak nezřídka slýcháme, že za rozpad rodin a selhání některých mužů může ženská emancipace. Transsexualitu tito sexuologové považují za poruchu. A poruchy je potřeba podle nich napravovat. Jenže biologické pohlaví, určené vnějšími pohlavními znaky, se od genderu neboli rodu může lišit a nelze ho jednoduše změřit a pak mu přizpůsobit tělo. Shodují se na tom moderní psychologové a zdravotnické organizace. Každý nejlépe sám ví, jakou má identitu, a měl by mít možnost s ní žít v souladu. Pro někoho je skvělým řešením projít kompletní tranzicí, tedy podstoupit chirurgický zásah a hormonální léčbu, někomu ale žádný užitek takový zákrok nepřinese.

Veřejnost násilí na ženách často nechápe a omlouvá, to je potřeba změnit, říká aktivistka Johanna Nejedlová

Johanna Nejedlová

Před třemi lety spolu s několika dalšími ženami založila spolek Konsent, který se pokusil debatu o sexuálním násilí otevřít novým myšlenkám. Co kdyby se prevence nesoustředila jen na ženy, ale i muže? A tak Johanna Nejedlová odstartovala kampaň s názvem Když to nechce, tak to nechce. Od té doby začala spolu s Konsentem pořádat workshopy a debaty na školách a stala se aktivní členkou výkonného výboru České ženské lobby. 

Zatímco česká sexuologie odmítá takzvané modernistické výstřelky, sama zůstává naprosto zastaralá. „Co si třeba počne v praktickém životě žena, která před lékařem odhalí na gynekologickém stole svůj pohlavní úd? A co bude dělat muž, kterému bude urolog marně hledat penis, varlata nebo prostatu?“ ptá se jeden z nejznámějších českých sexuologů Jaroslav Zvěřina. Co si asi počne taková žena? Možná si na ten stůl rovnou nebude lehat, protože lékaři vysvětlí, že je to zbytečné? To, že lékaři posílají své pacienty za specialisty, kteří mají nejlepší odbornost pro jejich vyšetření, také není zrovna nejpřevratnější novinka. Je mi divné, že si toho v sexuologickém ústavu ještě nevšimli.

LGBTQ - queer - transgender

Sám Jaroslav Zvěřina považuje návrh, že by si každý mohl zvolit svou identitu bez toho, aby byl operován, za „dekadenci připomínající tu, která provázela agonii Římské říše“. Podle většiny předchozích výroků českých sexuologů a sexuoložek můžeme usuzovat, že se obávají hlavně jakýchkoliv, byť drobných změn ve vnímání postavení žen a mužů. Během kampaně #metoo jsme se od nich dozvěděli, že osahávání je běžnou interakcí a že se muži a ženy nebudou moci dál seznamovat, pokud se o tom bude mluvit. Uplynul víc než rok a nezdá se, že by se něco zásadního změnilo a najednou přibylo nezadaných mužů a žen.

Zatímco se sexuologové bojí toho, co by zjednodušení změny úředního zápisu pohlaví mohlo způsobit dětem a mladistvým, uniká jim, že 50 % dospívajících trans či nebinárních dětí má zkušenost s pokusy o sebevraždu, depresemi a poruchami příjmu potravy. Možná by stálo za to, aby se zamysleli nad tím, jestli není lepší jim pomoct. Stejně tak jako se svět nezhroutil, když ženy dostaly volební právo, a stejně jako jsme nevymřeli poté, co přestala být trestná homosexualita, se naše společnost nezvrhne ve starověké orgie, když přestaneme porušovat lidská práva a nebudeme nutit trans lidi ke sterilizaci. Podle odhadů je v České republice okolo 1000 trans lidí, což je zanedbatelná část české populace. Opravdu se čeští sexuologové obávají, že část z tohoto tisíce, která se rozhodne nepodstoupit tranzici, ale změní si úředně pohlaví, rozloží naši civilizaci?

Na základě čeho bychom se měli označovat za muže či ženy a proč česká sexuologie zaostává za tou západní? Poslechněte si komentář Johanny Nejedlové.

Komentáře v rubrice Prolomit vlny vyjadřují názory autora/autorky.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.