Prolomit vlny: Fotbal je (reklamní) opium lidstva

13. březen 2014

Tentokrát se věnujeme tématu, kterého bude už v létě všude plno – fotbalu. Hyperkorektní chování fotbalové asociace FIFA jde čím dál tím víc na ruku sponzorům a fanoušky odstavuje na vedlejší kolej.

Luis Suárez přeje brzké uzdravení zraněnému spoluhráči, Robbie Fowler podporuje stávkující liverpoolské dokaře, útočník Swansea Lee Trundle provokuje velšské rivaly z Cardiffu a bulharský fotbalový gentleman Dimitar Berbatov radí spoluhráčům, ať zůstanou v klidu a přihrají mu míč. Tyhle a desítky jiných vzkazů jsme mohli vidět při tradičních gólových oslavách, kdy si hráč vyhrne dres a ukáže do kamer nápis na tričku. Od června letošního roku s tím bude konec, tedy minimálně na chysta ném světovém šampionátu v Brazílii. Fotbalová asociace FIFA tuhle specifickou oslavu striktně zakázala, hráči se podle ní mají vyjadřovat pouze svou hrou. Diskutabilní krok vysvětluje různě, pravý důvod je ale jasný – na nejsledovanější sportovní akci světa je nutné zabránit jakékoliv kontroverzi, a to i preventivně.

Pomiňme teď fakt, že předražené mistrovství světa už teď doprovází masivní protesty tamních obyvatel nebo nelidské pracovní podmínky dělníků pracujících na stavbách stadionů. Nesmyslné pravidlo ustrašeně korektních funkcionářů je totiž jenom dalším krokem v řadě zákazů, které z fotbalu dělají neškodné opium televizních diváků. Už teď FIFA zakazuje hráčům náboženské projevy, před čtyřmi lety se zase asociaci nelíbilo troubení na tradiční africké vuvuzely, které prý rušilo diváky u televizí. Počet zákazů a hyperkorektních prohlášení asociace neustále narůstá, vše prý samozřejmě pro dobro fanoušků.

03023314.jpeg

Postupné vyčišťování fotbalu od čehokoliv syrového, nestandardního nebo předem neschváleného z něj ale dělá sterilizovanou zábavu pro masy zmanipulované pokryteckou korektností. Tahle tendence je minimálně ve vrcholovém fotbale vystopovatelná už víc než dvacet let, tedy od založení anglické Premier League v roce 1992. V minulosti se ale na sponzorech závislý a zadlužený fotbal alespoň snažil tvářit, že existuje pro fanoušky. Kvůli podobným krokům, jakým je zákaz vzkazů na tričkách, se ale hra vzešlá z iniciativy studentů a dělníků definitivně překlápí do podoby komplexní reklamní kampaně na cokoliv jiného, jenom ne na samotnou hru.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.