Prolomit vlny: Hitparády hudbě škodily

5. září 2013

Když rapová kapela Chaozz v roce 1996 prostřednictvím tracku Televize vyhrožovala Tereze Pergnerové, šlo o ambivalentní a vlastně dost úsměvný moment: sám Chaozz totiž za svůj značný komerční úspěch vděčil především hitparádě Eso, kterou Pergnerová moderovala několik let. Právě tehdejší úzké propojení hudby a hitparád dokazuje, jak populární a vlivné hudební pořady v 90. letech byly.

Pozice hudebníka a moderátora se dokonce často prolínala. Po pádu Terezy Pergnerové z popkulturního piedestalu uváděli Eso členové skupiny Lunetic. Ostatně i sama Pergnerová v době své největší slávy natočila dvojici desek. Paradoxní je, že tedy prezentovala sama sebe.

Podobně, i když méně okatě, to dělal i Richard Krajčo, který svoji skupinu Kryštof tlačil přes kanály veřejnoprávní Medúzy – trvalo dlouho, než se v očích lidí změnil z moderátora ve zpěváka a herce. Být součástí televizní hitparády, ať už jako její tvůrce, nebo jako zastoupený hudebník, bylo pro přežití v mainstreamových vodách 90. let nezbytné.

Přenesme se do současnosti. Loni Česká televize Medúzu bez náhrady zrušila a prakticky nikoho se to nedotklo. Hudební fanoušci, kteří na podobných pořadech vyrůstali, už se dávno naučili čerpat z jiných, inspirativnějších kanálů. Televizní hitparády už nemůžou zacílit ani na pubertální publikum – těžko si představit, že by teenager seděl před televizí a čekal, až mu někdo konečně naservíruje jeho oblíbený videoklip.

02142600.jpeg

Situace, kdy nasazení skladby do jedné konkrétní hitparády určí, jestli skupina přežije nebo ne, je definitivně pryč – v dnešní nadprodukci je těžší upoutat pozornost publika, je ale možné to dokázat bez zákulisních manažerských machinací a kamarádíčkování s těmi správnými lidmi. Otevřeně optimistická rétorika se při popisu hudebního průmyslu příliš nenosí, v tomhle případě je ale omluvitelná. Televizní hitparády totiž hudbě škodily a jejich konec patří k tomu lepšímu, co českou scénu za poslední roky potkalo.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.