Prolomit vlny: Když nebrat drogy znamená příliš velké riziko

25. březen 2017

Studenti, bedňáci i pokladní. Nejen ti si občas musí v práci či ve studovně pomoct drogami, aby splnili své povinnosti. Pracovní výkon je díky nim efektivnější. Drogy však nejsou jen zdravotní, ale i politický problém.

Nudí se, chtějí se bavit, nebo to jenom měli v dětství těžké. Takhle nějak by pravděpodobně většina z nás odpověděla na otázku, proč lidé berou drogy. A možná by zaznělo i otřepané „beztak si za to můžou sami.“ Stejně jako v případě bezdomovectví nebo chudoby i diskuze o drogových závislostech u nás často zastřešuje představa, že jsou něčím, co by si lidé měli vyřešit sami. Neměli by s tím zatěžovat společnost. Ale co když k závislostem na drogách lidi tlačí právě společnost?

Když energy drink už nepůsobí

„Pracuju jako pokladní a šichty jsou příšerné. Každá minuta se zdá jako hodina. Potřebuju něco, co mi pomůže, abych se zabavil a aby mi čas utíkal rychleji.“ To je jen jeden z příspěvků na internetových fórech, kde lidé řeší, jak lépe snášet čas v práci. Slova ukazují, že drogy na pracovišti nejsou jen výsadou bankéřů z Wall Street šňupajících kvalitní kokain. Stimulanty, pochopitelně z levnějšího ranku, jsou i součástí životů lidí pracujících na nejistých a špatně ohodnocených pozicích. Jsou vlastně takovou tvrdší formou energy drinků nebo oblíbených „růžových pilulek“ tlumících nemoc, kterými si v práci pomáhal snad každý.

Čtěte také

Drogy se v některých případech skutečně mohou jevit jako poslední možnost, jak zvládat „dvanáctky“ nebo noční směny a ještě je sladit s osobním životem. Přijít o směnu kvůli únavě by mohlo znamenat přijít o peníze a ne každý si takový luxus může dovolit. A to přestože takovéto řešení ve skutečnosti ještě více prohlubuje nejistotu zaměstnání – testy na drogy jsou především ve velkých korporacích stále běžnější záležitostí. Najít se dají ale i opačné případy, kdy jsou drogy téměř nedílnou součástí práce. Například mezi bedňáky na obřích koncertech se nějaké to posilnění pro extrémně dlouhou šichtu ani netají. A velkým tajemstvím není ani užívání drog vojáky za druhé světové války i v pozdějších konfliktech. Z knih německého historika Normana Ohlera, který se zabývá užíváním drog ve Třetí říši, se ostatně staly bestsellery.

Kosmetická neurologie

Důraz na výkon přivádí drogy i do takového prostředí, jako jsou univerzity. Ačkoliv neexistují tvrdá data, britská profesorka neuropsychologie Barbara Sahakian odhaduje, že 16% amerických studentů si k lepším studijním výkonům pomáhá stimulanty. Ať už se jedná o ilegální drogy nebo léky s povzbuzujícími účinky. Na západě jsou mezi studenty oblíbené hlavně pilulky proti hyperaktivitě na amfetaminové bázi. Americký neurolog Anjan Chatterjee to nazývá kosmetickou neurologií a předpovídá, že se tato praxe postupem času stane podobně normální jako kosmetická chirurgie. Jak se ale začíná ukazovat, někteří studenti se na lécích stávají závislými. Z našeho pohledu se užívání stimulantů na západních univerzitách může jevit jako pomůcka, díky které si studenti mohou vynikat ve škole i na nočních parties. Ale i v tomto případě je potřeba uvědomit si společenský kontext – v zemích jako Británie, kde se za vysoké školy platí astronomické částky a společně s titulem si zpravidla vysloužíte dluh v řádech desítek tisíc eur, se nevyplatí selhat.

dívka - studentka - studenti - mileniál

Americký společenský vědec Richard Florida charakterizoval dnešní západní společnost přehnanou honbou za zážitky. Její členy označil za „transumery“ – spotřebitele, kteří jsou stále v pohybu. Představa drog jako prostředků zábavy do jeho teorie zapadá. Jak je ale vidět, v některých případech se užívání stimulantů stává téměř nutností. V situaci, kdy na vaší schopnosti podávat maximální výkon závisí obživa rodiny nebo propadnutí školného v hodnotě velmi slušného auta, není prostor pro špatná rozhodnutí. A hranice mezi tím, jestli je braní drog zodpovědné nebo ne, je poněkud rozmlžená. Je tedy odpověď na otázku, jestli si za závislosti na drogách můžeme sami, skutečně tak jednoznačná?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.