Prolomit vlny: Konec CD

27. říjen 2011

Příští rok je konec cédéček. Ano, slyšeli jste dobře.

Hlavní vydavatelé mají v plánu opustit vydávání muziky na CD formátu a nahradit ho downloadingem nebo placeným streamingem přes dnes již zavedené prodejce. Na stříbrném kotouči zůstanou pouze limitované edice nejprodejnějších titulů. Všichni velcí hráči prozatím tuto zprávu odmítli komentovat.

Zpráva není bleskem z čistého nebe. O konci cédéčka není sporu. Například Bernard Van Isacker, šéfredaktor portálu Side-Lide, je přesvědčen, že CD nosič má posledních pět světlých let: „Ano, kolečko plné digitální hudby přežije, ale v jiném formátu. Běžné kompaktní disky již nebudou k dispozici, protože nenabízí posluchači dostatečnou hodnotu. Zůstane pouze sběratelským reliktem milovníků limitovaných edic. Ty jsou stále ještě dostatečně lákavé: mají pěkný design a extra bonusy. Nechápu to jako něco negativního. Takový je prostě vývoj hudebního byznysu,“ dodává Isacker bez sentimentu.

Je to změna, která má svůj smysl. CD stojí peníze, i když se neprodávají. Vydavatelé dají balík peněz za jejich výrobu, skladování, velké množství peněz se vynakládá na jejich distribuci a tak dále. Stručně řečeno, opouštěním CD formátu se budou moci vydavatelé soustředit pouze na uvádění nové muziky na trh. Z dlouhodobého hlediska to bude dozajista znamenat konec pro mnoho hudebních obchodů po celém světě. Problémy mají dnes i ti největší hráči na trhu. Scénář je prostě stejný jako s koncem tištěných časopisů o hudbě. Fanoušci chtějí konzumovat informace čerstvé, a ty jim v tomto případě nabídl internet.

02452859.jpeg

A co vy? Kupujete cédéčka, nebo dáváte přednost koupi písniček v mp3 podobě? Jaké jsou vaše pocity z připravované revoluce? Je to změna, která se vám líbí, nebo ji sledujete s nelibostí?

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.