Prolomit vlny: Národní divadlo v plamenech!

13. září 2012

Národní divadlo opět plane a česká odborná i laická veřejnost plane s ním. V pátek 7. září byl z funkce ředitele Národního divadla Praha odvolán Ondřej Černý.

Černý byl do této funkce jmenován v roce 2007 a mandát mu měl končit v březnu příštího roku. V pátek dopoledne mu muži v saku přinesli oznámení z ministerstva o odvolání z funkce. Bez udání důvodu. Scéna jak z absurdního dramatu. Jelikož jsme v divadle, mohla by se zdát na místě. Okolnosti, které ale později začaly vyplývat na povrch, aspirují spíš na žánr sci-fi hororu, ve kterém vystupují podezřele jednající bytosti hovořící nesrozumitelným jazykem.

Ve finále se nejedná o mimozemšťany, ale lidi ve vysokých politických funkcích, jako je i ministryně kultury. Alena Hanáková ve snaze objasnit, proč byl Ondřej Černý z funkce ředitele Národního divadla odvolán, se v Událostech, komentářích České televize zasloužila o nejbizarnější slovní skrumáž dovedenou ad absurdum. Člověk by nevěřil, kolikrát lze během pěti minut použít slovo „proces“. Takový sloh by jí záviděl i Samuel Beckett. Jenomže na Godota tady nikdo nečeká. Čeká se na odpovědi, které má dát Ministerstvo kultury v čele s Alenou Hanákovou a ekonomickým náměstkem Martinem Sankotem. Sankot by se totiž měl po Ondřeji Černém chopit dočasně vedení Národního divadla.

Špatně nastavené řídicí procesy a pomalá transformace spojení Národního divadla a Státní opery jako dostatečné argumenty nezabraly. A jak by mohly, když nejsou zcela pravdivé. Ministerstvo totiž Černému jakékoli další postupy v transformaci zakázalo už v květnu tohoto roku. Další nepravdy plynuly z úst Petra Gazdíka, předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové, který Černému hrozil i orgány činnými v trestním řízení. Nic takového se však nepotvrdilo. A jako lživé se jeví i další argumenty přednesené Martinem Sankotem na úterní tiskové konferenci. Hlavními důvody odvolání Ondřeje Černého jsou prý neúsporné hospodaření a nepovolená zakázka na solární panely.

02716346.jpeg

Všechno je tak trochu jinak. O solárních panelech Ministerstvo kultury vědělo a zakázka byla finančně spíše výhodná. Divadlo není v ekonomické ani umělecké krizi a podle posledních statistik mu divácká přízeň nechybí.

Ministerstvo kultury se ve svých nešikovných a nepodložených argumentech topí od samého začátku zpackaného odvolání Ondřeje Černého. Je tedy na místě neutápět se pouze ve zlobě, ale bedlivě sledovat další kroky Ministerstva kultury a chtít odpovědi. Kdo bude v komisi na výběrové řízení nového ředitele? Kteří kandidáti byli osloveni? Kdo nastoupí na místo náměstka Sankota a kdo v případě odvolání ministryně Hanákové?

Národní divadlo se otřásá v základech a česká kultura s ním.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.