Prolomit vlny: Obama je sám proti revolveru

26. leden 2016

Pro Evropana v podstatě nepředstavitelná podívaná, v USA součást národní identity. To jsou „gun shows“, něco mezi výstavou a blešákem, kde se na dlouhých pultech blýskají místo starožitností a cetek naleštěné zbraně, většinou revolvery. Prodávající si musí pronajmout výstavní místo a zájemci zase zaplatit vstupné. Ačkoliv se jedná o prodej zbraní veřejnosti, v některých státech není nijak kontrolováno, komu se dostanou do rukou. Federální zákony totiž privátním prodejcům nenařizují tzv. „background checks“, tedy prověřování budoucích držitelů, ale dokonce ani prodeje zaznamenávat nebo zákazníka identifikovat.

„Od doby, kdy američtí prezidenti podporovali otroctví, jsme asi neměli v Bílém domě prezidenta, který by byl tak rasově a ekonomicky podvratný,“ řekl republikánský kongresman Mo Brooks z Alabamy minulý týden na účet prezidenta Baracka Obamy v pořadu The Dale Jackson Show. Potom se opravil a řekl, že asi nemůžeme tvrdit, že by Obama byl horší politik než ti, kteří před 100 lety podporovali otroctví. „Ovšem je asi ten nejhorší od občanské války a uzákonění pasáží třináctého, čtrnáctého a patnáctého dodatku naší Ústavy.“ Citovaná legislativa zakázala otroctví a dovolila Afroameričanům volit.

Brooksova silná slova přišla deset dnů poté, co Barack Obama v Bílém domě oznámil, že vydá exekutivní nařízení ke zpřísnění kontroly zbraní, a to v souladu s druhým dodatkem Ústavy, který stanovuje právo každého občana na vlastní obranu, a rozplakal se u toho. Je dost pravděpodobné, že mnoho Američanů slzelo v té chvíli s ním, ale z trochu jiných důvodů.

Tohle emotivní vystoupení totiž nerozvířilo jen spekulace o tom, jaký filmový trik prezident během svého projevu k „slzavému údolí“ použil, ale vzbudilo i strach mezi držiteli zbraní. Republikánští uchazeči o post prezidentského kandidáta se začali předhánět ve smyšlených interpretacích budoucího prezidentského nařízení: Marco Rubio nechal otisknout inzerát s textem „Obama nám chce vzít naše zbraně“, Jeb Bush zase hrozil, že sběratelé nebudou moci prodat nic ze svých držav bez náročné administrativy, Donald Trump s Obamou neztrácel čas a pozornost vztáhl raději rovnou na svou teoretickou konkurentku v boji o Bílý dům Hillary Clinton, která podle něj navrhuje ještě přísnější legislativu než Obama. Prezident tyto výkřiky označil za konspirační teorie.

Situace v USA je přitom značně nepřehledná. Federální zákony zavazují ke kontrolám a „background checks“ jen držitele licence k prodeji zbraní, tedy oficiální obchody. Ve 33 státech žádné kontroly soukromých prodejů, mezi které patří i „gun shows“, nejsou potřeba, v dalších sedmnácti a Washingtonu D. C. se už v nějaké formě vyžadují. Mimoto se během sedmileté vlády Obamy prodej zbraní zvedl, což prezident v rozhovorech používá jako psychologický argument, aby uchlácholil divoké emoce a navodil nějakou atmosféru pro dialog.

Moderátor CNN Anderson Cooper v debatě organizované televizní stanicí upozornil na Obamovu hlasitou podporu přísné kontroly zbraní v Austrálii, kde byl zakázán veřejný prodej brokovnic nebo poloautomatických zbraní, s tím, že právě takové názory děsí šťastně ozbrojené Američany. Obama kontroval, že v USA existují místa, kde si mohou zbraň bez problémů opatřit dvanáctileté děti (často za ni zaplatí míň než za knihu), a jediné, co chce, je, aby bylo těžší získat zbraň pro lidi, kterým do ruky nepatří. „Nemusíme se jen cítit špatně. Rozhodně jsou kroky, které můžeme udělat, aby takové činy byly méně pravděpodobné,“ prohlásil loni v červnu v podcastu Marca Marona po další masové střelbě v kostele v Charlestonu, při které zemřelo devět lidí.

Takové zákony ale musí schválit Kongres, kde mají zbraně silnou lobby. „Tyto změny budou možné jen ve chvíli, kdy si americký lid řekne, že už stačilo a je potřeba konat,“ dodal Obama, který se o změnu legislativy o kontrole zbraní snažil naposledy v roce 2012 po střelbě ve škole v Newtonu, kde zemřelo dvacet šest lidí včetně dvaceti dětí ve věku od pěti do deseti let, ale zákonodárce nepřesvědčil. Mluvčí Bílého domu Josh Earnest před pár měsíci na dotazy tisku odpověděl, že prezident sám nebude dělat nic jiného než o problematice dál hovořit. I o sedm měsíců později mluvil Barack Obama o nutnosti změnit kulturu americké společnosti, což už jsou sama o sobě velmi odvážná slova, ale tentokrát nezůstal jen u floskulí a připomínání masových vražd v Newtonu, Charlestonu nebo naposledy v San Bernardinu v Kalifornii.

Nečekaně akční zavedení nařízení, které je formou prezidentského dekretu, vyvolalo paniku jak u Kongresu, tak u lobbistické Národní asociace držitelů zbraní (NRA), která dokonce před pár dny uveřejnila vlastní antiobamovskou kampaň, ale třeba debaty CNN se odmítla zúčastnit.

Právě vzpomínka na děti ze základní školy Sandy Hook Baracka Obamu 5. ledna během jednoho z nejzásadnějších projevů jeho dvou volebních období rozplakala. „Vymýšlíme pojistky pro děti, aby se nedostaly do flaštičky s aspirinem, ale před tímhle je ochránit nedokážeme,“ posteskl si znovu v rozhovoru s Cooperem. „Nejhorší prezident od chvíle, co mohou Afroameričané volit“ se prostě jen tak nevzdá.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.