Prolomit vlny: Sexem ke kulturní sterilitě

2. srpen 2016

Je pozoruhodné, jak málo vážně hovoříme o místě sexu v naší civilizaci. O to podivnější je, že se tolik zaměřujeme na sexuální chování jiných kultur. Kritizujeme-li, jak se jinde z žen stávají pouhé objekty sexuálního násilí, máme odvahu podívat se sami na sebe? Jako by nám nevadilo, jak jsou naše média doslova zaplavená sexualizovanými obsahy. Film bez postelové scény by jeden pohledal, silnice lemují tiskárny či sekačky na trávu, po nichž se povalují dívky v rudých bikinách. Každá správná fotografie z nějaké akce musí obsahovat trofejní foto pěkné ženy.

Obrázky nikomu neškodí, řekne si našinec. Zapomíná ale, že jde pouze o symptom. Kolik jsem slyšel příběhů o obtěžování v dopravních prostředcích? O tom, jak jsou ženy neustále vystaveny nebezpečí chlípného pohledu, slova, nebo dokonce i doteku, doprovozeného cynickým úsměvem muže, který je přesvědčen, že o to žena tak zoufale žádala? O sexuálních narážkách při pracovních poradách? Nejen v byznyse, ale i v akademickém prostředí. Mnohý úspěch ženy je korunován otázkou, s kým se vyspala, či poznámkou, že hezké holky to mají vždy snazší. A nakonec: kolikrát jste už slyšeli říci „moudrá žena“, „vzdělaná žena“, „podnikavá žena“? Spíš se říká, že je dotyčná „krásná“, „hezká“ či „milá“.

Nějakou formu domácího násilí u nás za svůj život zažije až 38 % žen. Sexuální násilí pak 32 % žen. Oficiálně je v ČR registrováno jedno až dvě znásilnění každý den – do statistik se přitom dostane údajně pouze 8 % případů, ostatní zůstávají neřešeny. Podle nedávného výzkumu Amnesty International téměř polovina respondentů uvedla, že žena je spoluzodpovědná za znásilnění, chová-li se vyzývavě nebo je-li opilá. To jsou znaky kultivované společnosti?

03677924.jpeg

Naše kultura je postavená na sexu víc, než si myslíme. A sex pro nás znamená především fyzické podráždění nezávislé na duši člověka, na jeho důstojnosti. Z žen, ale i mužů se i u nás staly namnoze pouhé předměty – pohledu, doteku, touhy či chtíče. Etymologie slova sex ale ukazuje na hlubší smysl. Odvozuje se od významu oddělení, jako ve slově sekce. Sexualita znamená, že jsme od sebe oddělené lidské bytosti, že je zde určitý zlom mezi mnou a druhým, který musím překonat. Tomuto překonání se říká láska a znamená víc než vsunout ruku pod spodní prádlo.

Komentáře v rubrice Prolomit vlny vyjadřují názory autora/autorky.

Láska není možná k objektu, nelze milovat předmět. Ten může být jen fetišem či trofejí. Vztah dvou lidí nemá být pouhou zábavou, hrou či uspokojením pudů. Je to závažná cesta k poznání druhého a k naplňování partnerství duševním prolínáním a hledáním jednoty. Ta fyzická jednota toto úsilí korunuje a emočně i duchovně prohlubuje. Neporozumění smyslu manželství i neschopnost porozumět homosexualitě pramení z redukce lásky na sexualitu.

Nakonec je ale prý přirozené vidět v druhém objekt pohlavního pudu. Inu, ano, přirozené je leccos: mít dvanáct dětí, z nichž devět nepřežije. Přirozené je zemřít po uštknutí hadem, přirozené je nedožít se vysokého věku. Rovněž je přirozené chodit si po svých věcech pěšky. Bicykl, automobil i letadlo jsou umělé výtvory člověka stejně jako očkování, penicilin a ústava. Sledujeme-li v televizi fotbal či oživujeme-li člověka, jenž dostal infarkt, jsme stejně nepřirození, jako když v druhém vidíme víc než jenom jeho pohlavní znaky. Člověk překonává přírodní omezení a realizuje svoji lidskost tím, že hledá řád všelidské důstojnosti. Sexualizovaná společnost není lidská, protože je stahována svou temnou mytologií přirozenosti k tomu, vidět v druhém nikoliv člověka, ale primárně předmět potěšení. Dokud se tohoto nezbavíme, nebudeme mít právo na svoje civilizační sebevědomí.

autor: Jan Motal
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.