Prolomit vlny: Soumrak klubů?

26. duben 2012

Na začátku dubna proběhla médii zpráva, že kultovní berlínské art centrum Tacheles dostalo od nového majitele pozemků příkaz k vystěhování.

Nonkonformní oáza umění přímo v centru německé metropole se za dobu existence stala symbolem tvůrčího ducha berlínského undergroundu – a její ve vzduchu visící konec otřásl nejen zainteresovanými rezidenty. Ti nakonec Tacheles neopustili úplně – část zde působících umělců, kaváren a galerií díky tučnému odstupnému odešla dobrovolně, asi 80 věrných v budově, jejíž budoucnost je stále nejistá, zatím zůstává.

Podobný osud jako Tacheles již potkal a stále hrozí také velkému množství berlínských hudebních klubů, díky nimž si město na Sprévě drží pověst jedné z tanečních Mekk Evropy a potažmo celého světa. Berlínská elektronická scéna je pořád pojem a zejména díky takřka bezkonkurenčnímu klubovému ekosystému a vstřícnému naladění mladé posluchačské generace se do Berlína stěhuje mnoho producentů a DJů z celého světa – za svůj domov jej nyní prohlašují třeba ostrovní tvůrci Emika, Scuba a Kuedo, detroitský hejsek Jimmy Edgar nebo sanfranciský producent oOoOO.

Kladivem na tamní kluby je zejména pokračující fenomén gentrifikace neboli urbánní proces, kdy se bohatší lidé, firmy a další subjekty usazují v méně prosperujících místech na okraji – a většina známých berlínských center nočního života sídlí právě v takovýchto lokalitách, ve starých továrnách, skladištích, pivovarech a bývalé industriální zóně kolem řeky Sprévy. Přestavění této oblasti v moderní městský areál je cílem developerského projektu Mediaspree, kterému už za oběť padly vyhlášené kluby jako Bar 25 a Maria am Ostbahnhof (známé třeba z filmu o Paulu Kalkbrennerovi Berlin Calling). Němci už mají pro vymírání klubů dokonce i vlastní výraz – „Clubsterben“ (smrt klubu).

Podobný osud jako řadě berlínských klubů u nás před pár lety hrozil třeba pražskému Crossu, další tuzemské kluby se potýkají s existenčními problémy často způsobenými neustálými stížnostmi okolí na hluk a nepořádek – aktuálně je to třeba kauza kolem brněnské Flédy. V Berlíně jsou ale příslušné městské orgány přeci jen o nějaký krok dál – a dobře si uvědomují, o kolik by Berlín přišel, kdyby z jeho centra aktivní hudební scéna vymizela úplně. Místní politici proto připravili záchranný plán pro nejvíce ohrožená místa, počítající s dotací o výši 1 milion eur, která má sloužit zejména pro eventuální přesuny klubů do jiných lokalit nebo pořádání fundraisingových koncertů.

02614957.jpeg

Německému hlavnímu městu tedy, řečeno s Wagnerem, „soumrak klubů“ zatím úplně nehrozí – ačkoliv je jasné, že i spásou ve formě přemístění přijdou vyhlášené základny nočního života o velkou část svého jedinečného genia loci. Iniciativa místních radních by ale přeci jenom mohla být dobrým příkladem i pro ty naše, kteří z velké části stále berou hudební kluby jen jako nutné zlo a skvrnu na uhlazené a dokonale sterilní městské fasádě.

autor: Jan Bárta
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.