Prolomit vlny: Vojna Wanted. Ať žijí Natalija a Oleg!

22. září 2016

V Praze byl 18. září při náhodné kontrole dokladů zadržen manželský, umělecký pár Oleg Vorotnikov a Natalija Sokolová, členové ruské umělecké skupiny Vojna, na které je pro jejich výtvarné protestní akce vydán mezinárodní zatykač. Teď jim reálně hrozí, že mohou být vydáni jako zločinci do Ruské federace, kde jsou stíháni. Oba členové disidentské skupiny se totiž stali slavnými svými uměleckými akcemi ve veřejném prostoru. Ve své tvorbě se zaměřují na současné problémy ruské společnosti, především na autoritativní vedení státu, korupci, měšťáctví, vyhrocený nacionalismus a post-sekulární propojení státní moci a pravoslavné církve. Za to si brzy vysloužili pronásledování tamních státních orgánů.

Skupina se nejprve v únoru roku 2008, kdy vrcholila mediálně inscenovaná volba prezidenta Medveděva, dostala do povědomí veřejnosti akcí nazvanou „Š*káním za medvídka – následníka“. Dvanáct umělců nakráčelo do státního biologického muzea v Moskvě a začali veřejně souložit s transparentem zesměšňujícím předvolební slogany. Jedna ze zúčastněných byla i těhotná dívka, dnes známá členka skupiny Pussy Riot, Naděžda Tolokonniková. Veřejná vulgarita parafrázující teatrální patos ruské propagandy a volební frašku rozzuřila představitele politické moci i konzervativní část veřejnosti doběla. Skupina byla obviněna z šíření pornografie a její členové se začali skrývat, často měnili byty, přestali používat mobilní telefony a využívali dalších konspiračních taktik ze života podsvětí, aby se vyhnuli úřadům.

03709651.png

V září téhož roku se zaměřili na xenofobní a rasistickou povahu ruské statní moci a zorganizovali v největším moskevském supermarketu falešnou popravu tří imigrantů ze Střední Asie, dvou homosexuálů a jednoho Žida. V následujícím roce při happeningu nazvaném „Palácová revoluce“ převrátili v centru Moskvy několik policejních aut na střechu, přičemž záminkou bylo hledání fotbalového míče, který několikrát za sebou v předstíraném zápalu hry kopli pod zaparkované policejní auto. V roce 2010 namalovali na zvedací most v Petrohradě 65 metrů vysokou a 27 metrů širokou kresbu penisu, která se, když se most večer otevřel, vztyčila přímo proti ústředí Federální bezpečností služby, dříve nechvalně známé jako KGB.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. V listopadu Olega Vorotnikova a jeho kolegu ze skupiny, Leonida Nikolajeva, v noci, když spali, zatklo zásahové komando. V pyžamu jim nasadili pytle na hlavu a nahnali je do policejních vozů a pak s nimi vyrazili na dlouhý výlet, na kterém je mlátili a ponižovali. Teprve po deseti hodinách byli oficiálně předáni do vyšetřovací vazby, kde začal běžný výslech.

03709660.png

Soud v Petrohradě odmítl kauci pro Olega a Leonida, a to navzdory tomu, že streetartový umělec Banksy nabídl 80 tisíc liber za jejich propuštění z vazby. Oba byli nakonec propuštěni díky obhajobě, která dokázala, že prodleva mezi zadržením a zahájením vyšetřování byla příliš dlouhá. Ale obvinění zůstává v platnosti, přičemž jim za zločinné spolčování podle obžaloby hrozí až dvacet let za mřížemi. Následně členové skupiny většinou opustili Ruskou federaci nebo se skrývají. Kauza ruské umělecké skupiny Vojna potvrzuje návrat cenzury do doby před perestrojkou.

Komentáře v rubrice Prolomit vlny vyjadřují názory autora/autorky.

Oleg a Natalija se svojí rodinou utekli do Prahy, kde měli v roce 2011 symbolickou první výstavu „Vojna Wanted“ ve znovuotevřené galerii Art Wall. Art Wall Gallery, která je prvním 24 hodin zdarma volně přístupným výstavním prostorem ve veřejném prostoru Prahy, byla v roce 2008 uzavřena. Česká umělecká skupina Guma Guar totiž před tím použila veřejných ploch galerie, aby parafrázovala politickou kampaň tehdejšího magistrátu za pořádání olympijských her v Praze, intervenovala do jejího vizuálního stylu a poukázala na její případné korupční pozadí. Vedení města v čele s primátorem Pavlem Bémem kritiku nesneslo a Art Wall Gallery neprodloužili smlouvu, plakáty někdo v noci přetřel. V roce 2011 díky aktivitě organizátorů a personálním změnám na Magistrátu hl. m. Prahy Art Wall Gallery po tříleté nucené odmlce zahájila svou činnost právě výstavou Vojna Wanted, aby poukázala na to, že za různými omezeními se skrývá cenzura i u nás.

Věřím, že u nás zvítězí zdravý rozum a svobodomyslnost, jako v případě znovuotevření Art Wall Gallery, a že Česká republika nevydá umělce do Ruské federace, kde je čeká nespravedlivý soud a exemplární trest.

autor: Pavel Karous
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka