Prolomit vlny: Wave na Vltavě

25. únor 2015

Nejen naše příznivce občas napadne, proč už přes devět let věříme, snažíme se a trváme na existenci Radia Wave, když není na FM frekvencích. Vysíláme přeci pouze na – do budoucna sice nevyhnutelných – digitálních platformách. Přičemž vypnutí českých rádií z analogu, jak se už dávno stalo u televize, je zatím v nedohlednu.

Zlí jazykové by nás snad mohli nařknout z pohodlí míst v Českém rozhlase nebo ze sebestřednosti v prezentování vlastních zálib. Většina z nás má totiž štěstí, že se věnuje práci, která je zároveň srdeční záležitostí. Těžištěm našeho setrvání je ale úplně něco jiného. A sice vývojem okolního mediálního prostředí umocňovaná víra ve výlučnost nezávislého obsahu pro (duchem) mladé publikum. Působení takzvaných konkurentů totiž ukazuje v lepším případě jen nekritické fanouškovství, v horším nadbíhání zištným partnerům a kamarádům v dané scéně nebo pouhý byznys a neobjevný populismus.

Občas si z našeho snažení dělám legraci, že jsme jakousi Lisou Simpsonovou českých rádií, a mnohdy i s pochopením odrážím osočování z přílišné kritičnosti, přísnosti. Ostatně v stereotypech uhnízdění hodnotitelé si vůči nám často vystačí s nemístnou nálepkou elitářství. V průběhu let například opakovaně zjišťujeme, že sebereflexe a nadhled jsou zvlášť u zasloužilých, naším rádiem momentálně nepochválených tvůrců ojedinělou vlastností. O to raději dáváme markantní prostor novým, nezpohodlnělým osobnostem. Coby obdivovatel díla Lou Reeda vím, jak i výjimeční umělci neumí přijímat kritiku, ale ani on by jí nepohrdl, pokud by nebyla povrchní.

Čtěte také

Jsem přesvědčený, že jsme v jádru otevřenější než většina médií, a právě proto některé lidi naše vysílání a publicistika svrbí. Ať už jde o kritické náhledy na kulturu, nebo rýpání do společenských slabin, třeba v podobě čím dál patrnější xenofobie a rasismu.

O Radiu Wave rád mluvím jako o filtru na balast, ať už jde o výběr hudby, nebo dalších, často popkulturních témat, což se mi v prostředí plném těkavosti sociálních sítí zdá postupem času čím dál užitečnější a potřebnější. A i proto mám radost, že teď naše síto můžou vyzkoušet další posluchači. Od druhého března nás totiž každý den mezi sedmou a osmou večer chytíte na FM frekvencích sesterské stanice Vltava, čehož si osobně moc cením. Chápu nakonec i ty, kteří mluví o výsměchu, a že bychom měli být na FM po celý den. Nemyslím si ale, že je to pro Radio Wave ponižující, protože celodenní FM vysílání pro nás stávající legislativa neumožňuje, a získáváme tak jen další cestu, jak vás oslovit.

02739874.jpeg

Nabíjí nás také fakt, že obsah našeho vysílání přitahuje každým rokem zájem a přízeň nových tisíců lidí, aniž bychom ustupovali ze svých pozic. Nebudeme to dělat ani na FM frekvencích kolegů z Vltavy v časech, kde byl dosud pořad Čajovna, který nekončí, jen poběží jindy. Nepřestáváme dělat vlny.

autor: Tomáš Turek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.