Propojení hry a divadla nabízí festival VyšeHrátky

1. září 2008

Na Vyšehradě vyroste ve dnech 3. - 7. září fiktivní Praha, kde si budete moci vyzkoušet znalosti z českých dějin formou hry a podívat se na několik představení. Řeč není o ničem jiném než o divadelní festivalu VyšeHrátky, který letos slaví už páté narozeniny. POSLECHNĚTE SI: Tyjátr pro tento týden

Letošním tématem festivalu VyšeHrátky jsou staré pověsti české a pražské. A ne náhodou. Téma je výsledkem dlouhodobého projektu věnovanému rodičům s dětmi, který jste mohli zaznamenat každou druhou sobotu v měsíci na Vyšehradě. Konkrétně půjde o interaktivní hru, která bude divadelní festival VyšeHrátky provázet po celou dobu jeho konání.

00762592.png

Hra se opírá o dávnou pražskou historii. Všichni zúčastnění se například budou moci podívat k improvizované posteli, na které umíral Karel IV a rozeznít zvony v celé Praze, jak praví jedna z pověstí. Do hry se může zapojit každý. Ve dnech festivalu bude fiktivní Praha stát na louce před purkrabstvím a na přilehlých loukách. V určité hodiny vás budou celou hrou provádět herci a v ostatním čase budou jednotlivá stanoviště samoobslužná.

Na VyšeHrátkách ale nepůjde jen o hry, ale samozřejmě také o divadla. Soubory, které se vám na Vyšehradě představí, byly vybírány podle stejného dramaturgického klíče - jejich inscenace musí mít co do činění s českou historií. POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s Filipem Jevičem (režijně-dramaturgická koncepce projektu) a Kristýnou Cihlářovou (dramaturgyně a motor edukativního přesahu akce)

Kromě divadla Buchty a loutky, přijede ještě divadlo Mimotaurus, studenti DAMU, brněnská Polárka, divadlo Minor a jihočeské divadlo České Budějovice. Festival se koná od středy do neděle a všední dny jsou koncipovány trochu jinak než víkend. Program vyčtete na www.vysehratky.cz.

00775692.jpeg

VyšeHrátky vám nabídnou i něco na zub. O občerstvení se postará občanské sdružení Rozmarýna, které se zabývá problematikou dětí v dětských domovech. K pátému ročníku interaktivního festivalu se připojí i ozvěny Mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifest.

autor: zuf
Spustit audio