Propojení při livestreamech bylo intenzivní. Živé koncerty jsou méně osobní, říká duo Sofi Tukker

3. červen 2022

Na Floridě usazené elektronické duo Sofi Tukker dohromady tvoří frankfurtská rodačka Sophie Hawley-Weld a Američan Tucker Halpern. Svou novou desku WET TENNIS v září představí také živě v pražském klubu Roxy. V rozhovoru se dozvíte například to, jaké pro ně bylo navazovat na úspěšný debut Treehouse z roku 2017, za který si vysloužili i nominaci na Grammy. Na WET TENNIS jsou Sofi Tukker ke slyšení plní naděje a taneční euforie.

„Je super pocit mít konečně po vydání. Hodně příprav, hodně očekávání. Výsledek je, myslím, srovnatelný, ne-li dokonce přesahující naše očekávání,“ říká polovina dua Sofi Tukker Sophie Hawley-Weld k přijetí desky WET TENNIS, která vyšla 29. dubna u labelu Ultra Records. Název je akronym, za kterým stojí ‘When Everything Tries To Evolve, Nothing Negative Is Safe’. „Věděli jsme poměrně dlouho, co přesně chceme názvem říct, ještě jsme ale nevěděli jak to chceme říct,“ říká Hawley-Weld. Myslím, že ta část WET přišla jako první. Začali jsme slovo ‘vlhký’ používat pro charakterizování věcí.“

Během pandemie se Sofi Tukker krom psaní nové desky neúnavně věnovali také livestreamům. Za rok 2020 se stali druhými nejstreamovanějšími umělci roku. „Dali jsme 300 dnů po sobě bez vynechání. Propojení, které jsme v té době s lidmi měli, bylo hodně intenzivní. O tolik jiný než to, ke kterému dochází při živém koncertu. Vlastně je to naživo méně osobní,“ vysvětluje hudebník a bývalý basketbalista Tucker Halpern k období, během kterého vznikla také Freak Fam – označení pro jejich fanouškovskou základnu.

Právě předešlé Halpernovi zkušenosti z profesionálního basketbalu mají překvapivě mnohem větší překryv se současnou hudební kariérou, než by si kdy myslel. První společné setkání Sophie a Tuckera bylo ale – přesto, že docházeli na stejnou univerzitu – čistě náhodné, když individuálně performovali v jedné galerii. Tucker se svým DJ setem a Sophie po boku jazzové kapely. Už tento fakt napovídá, kdo se při vzniku tanečně laděného elektronického dua pravděpodobně musel na taneční hudbu více nalazovat.

Jak se materiál na nové desce Sofi Tukker nazvané WET TENNIS liší od jejich úspěšného debutu? A jak lze v hudební kariéře využít zkušenosti z vrcholového basketu? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.