„Prostě si opřu notýsek o pařez a píšu,“ říká spisovatel a „šumavský samotář“ Roman Szpuk

18. duben 2019
Liberatura

Spisovatel, meteorolog, a „šumavský samotář“ Roman Szpuk ve své rozsáhlé knize Klika byla vysoko ukazuje, jakou sílu může mít tiché, zaujaté pozorování okolí bez jakéhokoliv vlastního hodnocení. Podívat se na počasí, brouky, rostliny, hvězdy i lidi jeho očima stojí rozhodně za to. 

Širší veřejnosti představil Romana Szpuka Aleš Palán ve své knize rozhovorů Raději zešílet v divočině, díky které je teď znám hlavně coby jeden ze „šumavských samotářů“. Trochu se ale tomuto označení brání: „Já zase takový extra samotář nejsem. Jednu dobu jsem pobýval jako napůl bezdomovec na různých chalupách a chatrčích po Šumavě, tak jsem to trošku poznal, ale rozhodně nejsem samotář osudem, že bych byl dvacet let někde bez elektřiny, jako ti ostatní,“ upřesňuje Szpuk. 

Roman Szpuk - Klika byla vysoko

Svou nejnovější knihu Klika byla vysoko poskládal Szpuk ze zápisků, které si prý zaznamenává neustále a kdekoliv. „Píšu doslova na pochodu, kolikrát jdu lesem a prostě si opřu notýsek o pařez. Anebo když jdu do hospody, píšu si zajímavé dialogy poslepu na koleni, aby tam byla zachycená autentičnost výrazů těch lidí. Všechno, co je v té knížce zachyceno, se skutečně událo, i ty dialogy.“ 

Proč v jeho textech nenajdeme žádné osobní komentáře a soudy, vysvětluje Roman Szpuk tím, že nechce čtenáři napovídat, co si má o daných situacích myslet. „Dívat se na svět takový, jaký je, mě naučilo haiku. Žádné přenesené významy, symboly, metafory. A takhle jsem začal psát i prózu, píšu o tom, co je, nepoužívám žádné abstraktní obrazy, všechno jsou to konkrétní věci.“  

Celý rozhovor s Romanem Szpukem si poslechněte zde.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.