Protivná hitparáda je plná popu, který neurazí. A už má taky svou bondovku

1. únor 2022

Šestnácté kolo hitparády neobjevených přibírá do party popových songů, které neurazí, další dvě skladby. Ani tentokrát nejde o věci, které by vás naštvaly nebo nějak zásadně vytrhly z lednové letargie. Udržujeme veřejnoprávní ráz vysílání tím, že jako moderátoři zůstáváme protivní.

U první novinky se nám ale blbá nálada držela opravdu těžko. Hodně jsme se snažili u dua Maea najít něco negativního, nakonec jsme jim vyčetli jen trochu divný mix a beat. Minimálně jednomu z nás (hádejte komu) připadá Maea a song Finally jako naprostá pecka.

Možná za to můžou minimalistické aranže, dokonalá vyváženost mezi uhlazeností chamber popu a nenápadnou tenzí, bez které by žádná píseň nemusela existovat. Zvuk jen trochu retro, odkaz k deskám, které si vlastně nikdo nepamatuje – třeba přeprodukované období písničkářky Suzanne Vega. Maea by mohli klidně navázat třeba na práci Khoiby.

Druhá novinka potěší všechny milovníky koncentrovaného patosu. Jmenuje se I Want it Back, napsal ji sedmnáctiletý „začínající zpěvák“ David Pejčoch a z fleku by mohla jít do titulků nějaké příští bondovky. Je to silná záležitost, chybí jí jen ten film, pár akčních záběrů, aby člověk zapomněl na občasná producentská klišé.

Udrží se konstelace hitparády plné popu, který neurazí? Nebo to rozseknete nějakou nepohodlnou peckou? Posílejte songy na starter@rozhlas.cz a hlasujte pro své favority na wave.cz/starter.

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.