„Provizorně bydlet? Celý můj život je provizorium.“ DIY bydlení je romantika jen na první pohled

1. duben 2021
Návštěvníci

V aktuální epizodě Návštěvníků, série o bydlení mladých lidí, se jdeme podívat, jak se žije na lodi nebo v autě. Vyrážíme až na Island, kde si šestadvacetiletý nábytkový designér přestavěl dodávku na pojízdný srub. A podíváme se i na obytnou loď kotvící na pražské Císařské louce. Jak se člověk rozhodne bydlet tak neobvykle? Proč není dobré si takové bydlení romantizovat? A jaké to je, když musíte neustále řešit tak základní věci, jako je teplo, světlo a voda?

„Krize bydlení se dotýká tolika lidí. A fakt hledají jiná řešení,“ říká devětatřicetiletá Haruna. Donedávna bydlela ve spolubydlení, v podnájmech i v hausbótu. Právě díky své poslední zkušenosti bydlení na vodě se rozhodla, že si koupí vlastní loď. Podpalubí používá jako ložnici, v kajutě má pak obývák s kuchyňkou, kamna – a kormidlo.

„Mám pár známých, kteří to taky zvažují. Jsou otrávení z toho, platit furt šílené nájmy, a co z toho člověk má. Snažíš se vykoupit tu svobodu provizoriem, ale aspoň mít pocit, že se můžeš nadechnout, můžeš si vzít mobilheim a odjet s ním někam. Až si udělám papíry, vůdce malého plavidla, tak pojedu. Takovéhle myšlenky tě ani nemůžou napadat, když bydlíš normálně v bytě.“

I Oto si užívá svobodu svého bydlení, při kterém objíždí divoké prostředí Islandu. „Když se probudíš ráno a kouká na tebe takováhle krajina, tak je to něco neskutečnýho. Najednou ti ta miska müsli chutná víc, to kafe chutná líp. Možnost, že odložíš kafe a jdeš se vykoupat do moře, které je vlastně na tvojí zahradě, je naprosto fantastická,“ říká šestadvacetiletý digitální nomád.

Čím si ale svou svobodu vykoupil? A s čím musí ve svém obytném autě nejvíc bojovat? Je bydlení v autě nebo na lodi levnější než pořídit si garsonku? A pokud ne, proč to pořád stojí za to? Poslechněte si aktuální Návštěvníky z movitostí!

„Když se probudíš ráno a kouká na tebe takováhle krajina, tak je to něco neskutečnýho. Najednou ti ta miska müsli chutná víc, to kafe chutná líp“
autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.