Průzkum: Pro generaci Y je nejběžnějším bydlením podnájem

23. únor 2021

Téměř 80 % mladých lidí má pocit, že je pro ně bydlení méně dostupné než pro generaci jejich rodičů. To je jeden z výsledků výzkumného projektu Sociologického ústavu Akademie věd ČR nazvaného Dráhy bydlení mileniálů.

Tým sociologů zdůrazňuje, že nejde o reprezentativní výzkum, protože dotazníkové šetření probíhalo pouze mezi obyvateli čtyř největších českých měst. V dotazníku se 649 respondenty ve věku 18 až 35 let se zkoumaly způsoby bydlení mileniálů, jejich aspirace k bydlení a představy o ideálním bydlení, ale také to, jakou roli by v problematice dostupného bydlení měl hrát stát.

V průzkumu vyšlo najevo, že nejběžnějším způsobem bydlení mileniálů je soukromé nájemní bydlení, které pro ně navíc představuje důležitou cestu k osamostatnění. Velká část mileniálů (36 %) však bydlí v domácnosti rodičů, příbuzných nebo přátel.

Valná většina respondentů (71 %) se domnívá, že dnešní generace mladých lidí, oproti generaci jejich rodičů, zůstává déle bydlet u svých rodičů, ve spolubydlení, dočasném nájmu či v jiných formách bydlení. Polovina respondentů vidí příčinu v horší finanční dostupnosti bydlení. Z té viní nedostatečnou bytovou a jinou politiku státu (30 %), avšak zejména pak investiční nákupy bytů, které zvyšují ceny bydlení (42 %).

Výrazná většina dotazovaných (81 %) si myslí, že by stát a obce měly pomáhat mladým dospělým se zajištěním jejich bydlení více než dnes. „Já souhlasím, že se to má regulovat ze strany státu, už jenom kvůli těm investičním pohledávkám. To už ani nejde o to, že někdo chce byt pro svoje děti, když si ale někdo koupí čtyři byty jenom pro zisk pro AirBnb v centru Prahy, tak to je strašně nefér – a nemělo by to tak být, mělo by se tomu zamezit,“ říká jedna respondentka v tiskové zprávě Sociologického ústavu.

autoři: Jonáš Zbořil , jp | zdroj: Radio Wave
Spustit audio