První Black Mirror film je venku! Divák bude sám rozhodovat, kam se příběh posune a jak skončí

28. prosinec 2018

Dlouho očekávaný snímek Black Mirror: Bandersnatch se odehrává v roce 1984 a vypráví o mladém nerdovi, který se rozhodne převést děj své knížky do podoby počítačové hry.

Počítačové hry jsou ukázkovým příkladem formátu, kde příjemce obsahu do značné míry může ovlivňovat vývoj příběhu. Pokusy o podobný interaktivní efekt ve filmu či televizi měly většinou podobu zajímavého experimentu či úsměvné hříčky. U nás zmiňme například fenomenální Kinoautomat Radúze Činčery nebo televizní Rozpaky kuchaře Svatopluka. To vše platilo až doteď. Netflix pro uvedení snímku Bandersnatch nechal vyvinout software a technologii, které umožňují scenáristům vytvářet složité, rozvětvené scénáře a vysílací platforma díky nim dokáže operovat v režimu více alternujících segmentů streamu. Výsledkem je údajně až neuvěřitelných bilion možných permutací, do kterých se z jednotlivých úseků může příběh seskládat. Konců, ke kterým lze dojít, je celkem 5. Nejkratší cesta příběhem může trvat 40 minut, průměrný divácký zážitek by měl mít 90 minut. O dalším postupu v ději budete rozhodovat pomocí ovladače či počítačové myši, které byste dle informací uváděných v krátkém videu předcházejícím snímku „měli mít stále po ruce“. Ještě zajímavější a podvratnější se ale zdá prolínání divácké (i scenáristické) perspektivy s příběhem hlavní postavy Bandersnatche. Mladík Stefan vyvíjí na svou dobu revoluční hru, která se zakládá na jím sepsané knize s rozvětveným narativem nabízejícím čtenáři možnosti, kudy se v příběhu vydat. Divák, stejně jako Stefan, by v zahlcení možnostmi a nepřehlednosti dějového terénu měl začít uvažovat nad tím, kdo opravdu řídí příběh (jestli on, scenáristi nebo někdo úplně jiný) a jestli na jeho rozhodnutích skutečně záleží. Lapidárně zážitek, který Bandersnatch navozuje, vyjádřil scenárista (a tvůrce Black Mirroru) Charlie Brooker: „Snažili jsme se dokázat to, o co usiluje Stefan. A mockrát jsme zažili ten pocit, že se z toho musíme zbláznit.“

Přečtěte si taky Patos a nihilismus v neurčeném světě. Půlka nového Black Mirror se povedla, zbytek nejspíš zapomeneme.

autor: Petr Pláteník
Spustit audio
  • Mikroplasty už jsou i ve vykopávkách. Může to změnit způsob práce archeologů

    28. březen 2024
    mikroplasty, odpad, moře,

    Archeologové ve Velké Británii objevili částečky mikroplastů ve vykopávkách z prvního nebo počátku druhého století. Vzácné předměty nacházející se sedm metrů pod zemí přitom vědci vyjmuli už v 80. letech minulého století. Podle serveru Euronews může objev změnit způsob uchovávání historických pozůstatků.

    „Je to důležitý poznatek, který potvrzuje, že archeologická naleziště, která byla dříve považovaná za nedotčená, jsou ve skutečnosti kontaminována plasty, a to včetně nalezišť vyjmutých a uložených koncem 80. let,“ řekl profesor John Schofield z katedry archeologie Univerzity v Yorku.

    Mikroplasty, tedy malé plastové částice o velikosti od jedné tisíciny milimetru do pěti milimetrů, vznikají při chemické degradaci nebo při opotřebení, kdy se větší plastové kusy rozpadají. Do roku 2020 se používaly i v kosmetických výrobcích.

    „Považujeme je za něco moderního, protože se o nich bavíme posledních asi dvacet let,“ říká David Jennings ze společnosti York Archeology. Podle Jenningse, který se odkazuje na výzkum z roku 2004, se ale mikroplasty objevují v mořích už od 60. let 20. století. Důvodem je rozmach používání plastů po druhé světové válce.

    Archeologové se teď obávají, jestli mikroplasty neohrozí vědeckou hodnotu vykopaných předmětů. Konzervace archeologických nálezů v místě jejich nálezu je dlouhou dobu preferovaným přístupem k jejich zachování. To by se teď ale mohlo podle vědců změnit.

    „Přítomnost mikroplastů může změnit chemické složení půdy a může způsobit rozklad organických zbytků. V takovém případě nemusí být konzervace na místě vhodná,“ dodává David Jennings.

  • Miminka voní a teenageři smrdí. Alespoň podle vědců

    28. březen 2024
    teenager, pot, cvičení, rotoped, tělocvična, gym

    Jak se ze sladce a příjemně vonících miminek stanou zapáchající teenageři? Na to se pokusil přijít tým vědců z Erlangensko-norimberské univerzity Friedricha Alexandra v Německu. Principy tvorby zápachu u dospělých jsou podle vědců dobře známé, nikdo ale zatím doposud nesrovnával chemické složení zápachu kojenců a teenagerů. 

    Vědci kvantifikovali výrazné pachy v každé skupině, tedy mezi kojenci a mezi dospívajícími. Ze studie publikované ve vědeckém časopise Nature Communications Chemistry vyplývá, že důvodem zápachu u mladistvých jsou zvýšená přítomnost steroidů, bakterií a ozónu. Výsledky výzkumu přiblížil server Popular Mechanics.

    Výzkumníci z norimberské univerzity na to přišli tak, že dětem i teenagerům oblékli trička s bavlněnými polštářky všitými do podpaží. Polštářky poté vyjmuli a namočili je do rozpouštědel, která z nich uvolnila chemické složky. Látky následně vědci zanalyzovali.

    U teenagerů převažovaly látky, které vědci popsali slovy sýrový, zemitý, zatuchlý, zpocení, močový nebo pižmový. Naopak látky získané od miminek vědci popsali jako květinový nebo mýdlový.

    Podle serveru Popular Mechanics se možná může někdo ptát, že to jsou informace, které už dávno víme. S tím, jak děti začnou dospívat, se začne měnit i jejich tělo. Server ale uvádí, že dosavadní studie přímo neporovnávaly pachy mezi dětmi a dospívajícími.

  • Britka chtěla zachránit zraněného ježka. Veterináři zjistili, že je to chlupatá bambule od čepice

    27. březen 2024
    čepice, dítě, les, zima

    Ustaraná milovnice zvířat přinesla do záchranného centra ve Velké Británii ježčí mládě, které našla nehybně ležet u silnice. Žena veterinářům řekla, že se ježek celou noc nehnul ani nevykonal potřebu, i když mu podala kočičí stravu. Když záchranáři ježka zkontrolovali, zjistili, že se jedná o chlupatou bambuli od čepice.

    „Byla to starší dáma, zhruba šedesátiletá nebo sedmdesátiletá, byla slušná a myslela to dobře,“ řekla britskému serveru Independent Janet Kotze ze záchranné stanice v hrabství Cheshire v Anglii.

    „Paní bambuli v domnění, že se jedná o ježka, nabrala do krabice od kočičího žrádla a nechala ji na teplém a tmavém místě, udělala to tak, jak měla, málem se na tu krabici ani nepodívala, aby ježka nevystresovala,“ dodala veterinářka.

    Zvířecím záchranářům bylo na první pohled jasné, že se nejedná o ježka: „Šla jsem tak zpátky za dámou a řekla jí, že je to jenom bambule, byla překvapená,“ řekla Kotze.

    Záchranná stanice Lower Moss Wood Nature Reserve and Wildlife Hospital vyzvala obyvatele, aby se inspirovali dobrosrdečností této dámy. Pokud je totiž přes den ježek venku, něco zřejmě není v pořádku. Organizace ročně ošetří asi dva tisíce zraněných zvířat.

  • Thajsko je na cestě k manželství pro všechny. Podpořilo ho 96 % obyvatel i poslanci. Na řadě je král

    27. březen 2024
    svatba, zásnuby, svatební prsten, manželství

    Stejnopohlavní páry budou moct v Thajsku zřejmě uzavírat manželství. Návrh zákona schválila dolní komora parlamentu. Legislativu ještě musí přijmout Senát a král, podle BBC se tak s největší pravděpodobností stane do konce roku. Thajsko tak bude jedinou zemí v jihovýchodní Asii která umožní manželství gayů a leseb.

    „Je to počátek rovnoprávnosti. Nevyřeší to všechny problémy, ale je to krok dopředu. Nedáváme více práv určité skupině obyvatel, my jim je navracíme,“ řekl Danuphorn Punnakanta z parlamentní komise pro rovnoprávnost v manželství.

    Návrh zákona schválilo 400 ze 415 poslanců. Z definice manželství tak nově vypadnou slova žena a muž, nahradí je partneři. Manželé tak budou mít nárok na daňové výhody, dědictví nebo budou moct udělit souhlas s léčbou nesvéprávného protějšku. Budou mít také možnost adoptovat děti.

    Přijetí zákona o stejnopohlavním manželství podpořilo více než 96 procent obyvatel. Bangkok už v minulosti přijal zákony zakazující diskriminaci na základě pohlavní identity nebo sexuální orientace. Thajsko tak podle BBC patří mezi nejliberálnější země v jihovýchodní Asii.

    Intimní vztahy mezi páry stejného pohlaví podle serveru Human Dignity Trust naopak kriminalizují například Malajsie nebo Indonésie. V Indonésii čelí queer komunita podle serveru diskriminaci zejména ze strany náboženských skupin.

  • Japonsko stárne. V zemi se prodává víc plen pro dospělé než pro děti

    27. březen 2024
    dítě, batole, plenka, novorozenec

    Japonská firma přestane produkovat dětské plenky a zaměří se na trh pro dospělé. Reaguje tak na vývoj na trhu. Dospělých plen se už několik let prodává více než těch dětských. Důvodem je podle britské stanice BBC rychle stárnoucí japonská společnost.

    Firma Oji Holdings uvedla, že ročně vyrobí 400 milionů dětských plen. Číslo ale klesá už od roku 2001, kdy jich společnost dokázala vyprodukovat 700 milionů kusů. Největší japonský výrobce plen, firma Unicharm, už v roce 2011 informovala o tom, že o dospělé pleny je větší zájem než o ty dětské.

    Trh s plenami pro dospělé rychle roste a jeho hodnota se odhaduje na více než dvě miliardy dolarů. To je v přepočtu více než 46 miliard korun. Příčinou je japonská společnost, která patří mezi nejstarší na světě.

    Lidé ve věku 65 let a starší tvoří v Japonsku více než 30 procent populace. Loni podíl osob starších 80 let poprvé překročil hranici 10 procent. Navíc každoročně klesá počet narozených dětí. V roce 2023 se jich v zemi narodilo zhruba 760 tisíc, což je nejméně od 19. století.

    Stárnoucí populace je pro Japonsko, jednu z největších světových ekonomik, velkým problémem. Důvodem jsou podle BBC klesající počet uzavřených manželství, zvýšené náklady na péči o děti nebo větší počet nastupujících do zaměstnání.

  • Staveniště v troskách Pompejí odhaluje detaily o tehdejších stavebních technikách i politice

    26. březen 2024
    Pompeje

    Nově odhalené archeologické naleziště v jihoitalských Pompejích odkrývá podrobnosti o výstavbě i politice starověkého města. Všímá si toho stanice CBS. Archeologové našli pod lávou pohřbený dům, který se stavěl krátce před erupcí Vesuvu v roce 79 našeho letopočtu.

    Součástí domu byla pekárna, kterou archeologové objevili loni. V ní našli slova vyrytá do kamene, která vyzývala voliče, aby hlasovali pro muže jménem Aulus Rustius Verus. To mohlo být známkou kupování hlasů. Napsal to loni list The Telegraph, podle kterého si politik chtěl výměnou za chleba koupit hlasy spolubčanů.

    Výzkumníci v rozestavěném domě také našli materiály jako cihly, vápno nebo omítku. V několika místnostech objevili i nářadí, včetně nástrojů na přípravu malty.

    Podle vědců nález ukazuje, že dělníci používali při stavbě budov horké vápno. Zedníci ho dělali tak, že smíchali vápno se sopečným popelem a vodou. Vápno pak bylo při stavbě díky chemické reakci horké, a rychleji vysychalo, což zkracovalo dobu výstavby. Na omítku se místo toho používalo vápno hašené.

    Staveniště bylo aktivní až do erupce Vesuvu. Láva začala téct skoro přes 2000 lety asi kolem oběda. To trvalo až do následujícího dne. Za posledních 250 let našli archeologové více než 1 300 obětí.

  • Novinové výstřižky pomohly v Michiganském jezeře najít vrak lodi, která se potopila před 140 lety

    26. březen 2024
    jezero

    Badatelé objevili v Michiganském jezeře loď potopenou už téměř 140 let. Informuje o tom server americké stanice CBS. Trosky plavidla našli díky výstřižkům ze starých novin. Samotný parník byl pod vodou pozoruhodně neporušený.

    Vrak parníku Milwaukee, který se potopil po srážce s jiným plavidlem v roce 1886, byl nalezen asi 100 metrů pod hladinou. Podle novinové zprávy z 9. července 1868 nabrala loď Milwaukee kurz do Muskegonu v Michiganu, aby vyzvedla náklad dřeva. V ten moment podobná loď C. Hickox opouštěla Muskegon s nákladem dřeva a táhla plně naloženou bárku.

    Jezero bylo toho dne sice klidné, ve vzduchu se ale vznášel kouř z lesních požárů hořících ve Wisconsinu. Lodě se nakonec dostaly do kolizního kurzu. Ani jeden z kapitánů nepřikázal zpomalit, protože se podle staré novinové zprávy „valila hustá mlha, která je oba oslepila“. Loď Hickox tak narazil do boku Milwaukee.

    Téměř dvě hodiny po srážce klesla loď Milwaukee na dno Michiganského jezera. Všichni na lodi se naštěstí podle dobového tisku bezpečně dostali na palubu Hickoxu.

    Právě výstřižky starých zpráv a studium vodních proudů pomohly najít plavidlo pod hladinou. Loď Milwaukee byla nalezena na dně jezera obrácená na severovýchod, tedy stejným směrem, kterým před 137 lety plula.

  • Florida zakáže sociální sítě dětem do 13 let. Podle kritiků vzniká občanka pro internet

    26. březen 2024
    Sociální média

    Americký stát Florida schválil zákon, který omezuje mladistvým přístup k sociálním sítím. Informuje o tom Deutsche Welle. Zákon vstoupí v platnost od příštího roku a zakáže floridským dětem mladším 13 let účty na sociálních sítích. Děti ve věku 14 a 15 let budou potřebovat k jejich používání souhlas rodičů.

    DW připomíná, že zákaz přichází v době, kdy zákonodárci ve Spojených státech schválili návrh zákona, který by mohl vést k zákazu čínské videoplatformy TikTok v USA.

    Nový floridský zákon ale neurčuje přesně, jak by měly platformy ověřovat věk uživatelů. Většina sítí totiž sice vyžaduje, aby uživatelé byli starší 13 let, často ale nevymáhají dodržování těchto pravidel.

    Zákon se také nezaměřuje na žádnou konkrétní společnost. Jeho cílem je omezit přístup k platformám, které používají takzvané návykové funkce, jako jsou „lajky“, oznámení, automaticky přehrávaná videa a „nekonečné scrollování“.

    DW připomíná, že ve Spojených státech rostou obavy z vlivu sociálních médií na vývoj dětí a dospívajících. Zastánci zákazu tvrdí, že dává rodičům v této záležitosti větší prostor k dohledu. Jiní oponují, že vláda by se do těchto záležitostí neměla vůbec plést.

    Server Politico si všímá, že se zákon týká také obsahu pro dospělé. Požaduje totiž, aby webové stránky, které zveřejňují materiál „škodlivý pro nezletilé“, přijaly opatření k ověření věku a zabránily tak přístupu osobám mladším 18 let.

    Podobné zákony už zavedly jiné americké státy. Například Pornhub podle serveru USA TODAY v reakci na to úplně zakázal přístup na své stránky v Texasu, Utahu, Arkansasu, Virginii, Montaně a Severní Karolíně. Společnost uvedla, že neměla na výběr, protože chtěla snížit riziko vysokých pokut a sankcí.

    DW připomíná, že zákon vyvolal u některých lidí obavy z omezování svobody projevu. Jeden z hlasitých kritiků floridské legislativy, společnost NetChoice spojená s firmami jako je Meta, TikTok a X tvrdí, že zákon je možné napadnout soudně. Skupina, která už v minulosti zažalovala jiné americké státy, tvrdí, že na Floridě vzniká „občanský průkaz pro internet“ a ukládá omezení všem Floriďanům bez ohledu na věk.

  • Nejrychlejší číšník v Paříži uběhne dva kilometry za 13 minut. Závod obsluhy oslavuje francouzské kavárny

    25. březen 2024
    závod café paříž káva

    Centrem francouzské metropole proběhl dav servírek a číšníků. Informuje o tom agentura AP, podle které byl běh centrem Paříže oslavou obratných a - jak sami přiznávají - někdy i náladových mužů a žen, bez nichž by Francie nebyla Francií. Několik stovek číšníků a servírek se obléklo do svých uniforem, naložilo si tácy s předpisovým pečivem, malým (ale prázdným) šálkem kávy a plnou sklenicí vody a vyrazilo na dvoukilometrový okruh, který začínal a končil u radnice.

    Nejrychlejší servírkou se stala Pauline Van Wymeerschová. Ta dvoukilometrový okruh uběhla za 14 minut a 12 sekund. S prací servírky začala v 16 letech, nyní je jí 34 let a říká, že si nedokáže představit jiný život.

    Miluji to stejně, jako to nenávidím. Mám to v kůži. Nemůžu to opustit. Je to těžké. Je to vyčerpávající. Je to náročné. Je to 12 hodin denně. Nejsou to žádné víkendy. Žádné Vánoce, řekla vítězka běhu.

    Nejhbitější číšník v Paříži je Samy Lamrous, který pracuje v kavárně a restauraci Le Petit Pont naproti katedrále Notre Dame. Lamrous vyhrál závod mužů v čase 13:30.

    Oba získali medaile, a po dvou vstupenkách na slavnostní zahájení olympijských her společně s noclehem v jednom z pařížských hotelů.

    Závod číšníků se ve francouzské metropoli konal poprvé v roce 1914. Úřady ho nedávno zrušily a letos se uskutečnil znovu po 13 letech. Jeho vzkříšení je součástí snahy Paříže předvést se na prvních letních olympijských hrách po 100 letech co nejlépe.