Psí obličeje manipulují s lidmi a Brňanda ukradla kinder vejce. To jsou nej zprávy minulého týdne

15. duben 2022

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejnaducanější borůvky ze zpravodajského keříku. Jako obvykle se Mikrovlnky zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanku jako milovnici parfémů zaujala informace o tom, že vědci zkoumali nejoblíbenější vůně napříč planetou. Na prvních příčkách se umístila vůně vanilky, broskve a také konvalinek nebo levandule. Naopak pach zpocených nohou je ten nejméně oblíbený.

Zuzanu jako fanynku evoluce upoutala zpráva o tom, že psi mají specifický obličejový sval, který se vytvořil během posledních 33 000 let a který jim tyto „štěněcí oči“ umožňuje předvádět.

Podle vědců domestikace a snaha zalíbit se lidem změnila anatomii obličejových svalů psů tak, aby s nimi mohli komunikovat, a to v rekordně krátkém čase. Nakonec nesměla chybět krimi zpráva z Brna: velikonočním městem sprintovala opilá žena s ukořistěným kinder vajíčkem a rumem.

Je mezi rozjívenou zlodějkou, psíma očima a vůní zpocených fusaklí nějaká tajemná souvislost? Vůbec ne, míní Mikrovlnky. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.