Psychedelika nás vedou k intenzivnějšímu prožívání toho, v co sami věříme, říká adiktoložka Eva Césarová

13. listopad 2022

Za rituály s ayahuascou je v Česku možné být odsouzen na 8 let za mříže. O nedávné kauze manželů Kordysových, spirituálních zážitcích spojených s užíváním psychedelik a její osobní cestě jsme si v Hergot!u povídali s Evou Césarovou, adiktoložkou, spoluzakladatelkou České psychedelické společnosti, pracovnicí NUDZu a doktorandkou religionistiky.

„V roce 1971 byla vyhlášena válka proti drogám. Dnes bychom na to mohli koukat jako na zastaralý pohled na věc. Látky se tehdy zakázaly, aniž by existovala data, která by dokazovala jejich jednoznačnou škodlivost.“ Uvádí Eva Césarová do kontextu kriminalizace psychoaktivních látek. Případ manželů Kordysových je podle ní jen špičkou ledovce.

Kromě léčebného potenciálu je pro Evu podstatný i spirituální rozměr psychedelik. Je ale jenom tak důležitý, jak důležitý je pro toho konkrétního člověka, vysvětluje Eva. „Spousta lidí si ani neuvědomuje, že nějaká duchovní rovina bytí existuje.“ Eva v rozhovoru popisuje i své zkušenosti. „Já jsem vždycky věřila v něco, co nás přesahuje, v Boha, co je za vším, ve všudypřítomnou existenci. Psychedelika mi prohloubila vztah k této existenci a pomohla mi se s ní propojit.“ Důležitým zážitkem byla pro ní například smrt ega, kterou v rámci jednoho rituálu prožila.

Co Eva našla po smrti ega? Co si zakázala při své poslední psychedelické zkušenosti? Jak člověk pozná, že pro něj psychedelická zkušenost je? Co se podle indiánů zjevuje během rituálu s psychoaktivní látkou? Poslouchejte Hergot!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.