Psychoterapie nepomůže každému, někomu po ní může být i hůř, říká psycholog Zbyněk Vybíral

27. srpen 2021

Psychoterapie pomáhá. Někdy se ale během terapie může klientovi i přitížit. Mnohdy to lidé berou tak, že bez bolesti nemůže dojít k úzdravě. To jim koneckonců někdy říkají i jejich terapeuti. Klient ale přišel do terapie proto, aby mu bylo lépe. Když se to neděje, něco je špatně.

„Psychoterapie je velmi křehká činnost, jde o citlivé věci, a tak se může stát, že se něco zvrtne a z psychoterapie odchází člověk, kterému je ještě hůř,“ říká psycholog profesor Zbyněk Vybíral z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Krátkodobě samozřejmě ke zhoršování stavu docházet může. Podle Vybírala je to například situace, kdy se v terapii otevře nějaké závažné trauma a jeho připomenutím na něj klient častěji myslí, vrací se mu ve vzpomínkách či ve snech, přineslo to nějaké tělesné obtíže. Téma by se ale nemělo jen otevřít, je třeba jej zpracovávat, aby tento efekt nepřetrvával dlouho.

Čtěte také

Problém nastává, když klientovi není lépe už měsíce a vedle pocitu, že mu terapie nepomáhá, se mohou vyskytovat také úzkostné a depresivní stavy.

Vzhledem k tomu, že odpovědnost za terapeutický proces, jakkoliv je terapeutická práce společná, je především na bedrech terapeuta, je to i on, kdo by měl průběžně zjišťovat, jak klientovi v terapii je. Podle Vybírala jde o etickou záležitost a u nás v tom máme ještě značné rezervy. „Terapeuti se možná někdy málo ptají svých klientů, jestli jim terapie něco dává, jestli z ní mají zisky, nebo je jim hůř,“ říká Zbyněk Vybíral.

Proč někteří klienti zůstávají v terapii, i když se jejich stav nelepší? Jsou čeští psychoterapeuti dobře vycvičeni pro svou profesi? A co když se klientův stav nelepší ani u několikátého terapeuta v pořadí? Poslechněte si Diagnózu F s profesorem Zbyňkem Vybíralem.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.