Ptáci zpívají kvůli rauši a Němci testují nepodmíněný příjem. To je svět podle Mikrovlnek

4. září 2020

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají tu nejvoňavější bazalku ze zpravodajského květináče.

Jako obvykle se Mikrovlnky zaměřily na nevídané zprávy jak ze světa, tak z regionů a hlavně Brna. Ivanu jako laickou ornitoložku šokovala informace o tom, že když ptáci zpívají jen tak, dělají to stejně jako lidé pro potěšení. Ale je za tím i další důvod: jejich mozky při tom vytváří opioidy. Zmíněný opioid, který se při zpěvu v jejich mozcích vytváří, je fentanyl. Ten je mnohem silnější než morfin. Drogy nedoporučujeme, říkají však shodně Mikrovlnky.

Zuzanu jako milovnici peněz a zároveň lenivou osobu potěšila zpráva ekonomického rázu: jedna německá nadace se rozhodla otestovat nepodmíněný základní příjem a jeho účinky na lidské zdraví. Vybraní dobrovolníci budou tři roky dostávat každý měsíc 1200 eur. Přispívat jim budou soukromí dárci. Zuzana má však obavu, že by jí 1200 eur nestačilo a musela by i tak chodit do práce.

Na závěr Mikrovlnky již tradičně skončily v Brně. Tam se zase děly věci. Jistá žena nabrala exmanžela na auto, muž se na kapotě vezl půl kilometru Brnem. A pak že temperament mají jen jižanské národy!

Je mezi Brňanem na kapotě, ptáčky narkomany a německým finančním experimentem nějaká tajemná souvislost? Vůbec ne, míní Mikrovlnky, ale to nevadí. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.