Pursuit Grooves: Futuristické beaty s revoluční duší

29. červen 2011

Vanese Smith pochází z Marylandu, ale jako MC si poprvé stoupla na pódium až v Brooklynu, kam se před deseti lety natrvalo přestěhovala. Charismatické umělkyni s hlasem, co připomene Lauryn Hill ze slavných Fugees, však začalo být brzy za mikrofonem těsno a čím dál víc nahlížela na producentskou stranu barikády.

Ještě jako náctiletá si pořídila první sekvencer a začala si sama tvořit instrumentální podklady pro své verbální flow. Od roku 2006 vystupuje jako Pursuit Grooves a stihla nahrát tři desky s originální směsí angažovaného rapu, soulových výšin a urbánních beatů.

Jejího zjevného talentu si na MySpaceu všiml i bristolský producent Pinch a k překvapení mnohých vydal v loňském roce Pursuit Grooves první oficiální EP na svém ortodoxním dubstepovém labelu Tectonic. Na ceněné desce Fox Trot Mannerisms jsme mohli sledovat pozvolnou proměnu rozené rapperky v talentovanou producentku, která do svých elektrokoláží seká porce revolučních rýmů. Stejné tíhnutí k abstraktním rytmům v ještě vybroušenějším provedení představuje aktuální dlouhohrající album Frantically Hopefull, které vychází na začátku července opět na Pinchově ostrovní základně.

02375055.png

Na nové desce najdete zpěvu a verbálních výlevů poskrovnu – v některých z 11 skladeb nefigurují vůbec. Jinde si Pursuit Grooves stále neodpustí dnes již trochu ohranou kritiku přetechnizovaného světa a neodbytnou potřebu vyjadřovat se ke stavu společnosti. Bez ohledu na sdělení však její vzletný vokál dokáže místy pěkně okořenit eklektický hudební eintopf, který na Frantically Hopefull servíruje – „směs instrumentálního hip hopu, zlámaných beatů, downtempa, houseu a dubstepu“ (jak svůj zvuk popisuje sama Vanese Smith) – jako například v elektrifikovaném soulu závěrečné What About.

Hudba Pursuit Grooves však s vytrácejícím se hlasem rozhodně netratí – do popředí se tak dostává její producentský um: jako v kosmické Mars is Rising, která by skvěle zapadla do katalogu abstraktních beatotepců kalifornského labelu Brainfeeder. Zjevně pod vlivem tamní rozjeté scény se Pursuit Grooves posouvá směrem k čistě instrumentální elektronice. Ač asi nikdy nezapře své MC kořeny a potřebu deklamovat na mikrofon pravdu o světě, na nové desce dosahuje největší síly tam, kde s revolucionářským frázováním šetří a groove pronásleduje beze slov.

02369082.jpeg
autor: Jan Bárta
Spustit audio