Původně jsme chtěli hrát různé odnože punku, nakonec je to spíš dream core, říká kapela Fotbal

2. prosinec 2019

Českobudějovicko-brněnská psychedelická čtveřice Fotbal funguje něco málo přes rok a jejich debut, který je průsečíkem indie popu, shoegazeu i krautrockových repetic, vychází 7. prosince. „Kapitán našeho družstva je Petr a ten dal Fotbal dohromady. Původně jsme měli hrát punk, potom post-punk, pak hardcore punk a teď hrajem fotbal,“ směje se čtveřice, kterou tvoří Petr Němec, Václav Schicho, Markéta Košařová a Jakub Šimanský, tentokrát nikoliv s kytarou, ale za bicími.

První nahrávání písní na desku proběhlo na jaře a finální master dostala kapela do rukou v polovině listopadu. „Já bych vyzdvihl, že Markéta a Petr jeli jednou speciálně nahrát jen tamburínu. A myslím, že je to nejlepší část alba. Schválně, kdo ji tam najde,“ směje se Václav. „Tam je nějaká tamburína?“ kontruje okamžitě Jakub Šimanský.

Na otázku, jakými žánry by Fotbal popsali svou tvorbu, dávají členové podobně potměšilé odpovědi. My tomu říkáme dream core. To je asi nejvýstižnější. Ale někdo říká krautcore a mohl by to být ještě krautgaze. Jak moc lze tohle stylové zařazení brát vážně, je možné zjistit na vlastní uši například při pražském křtu debutové desky, který se uskuteční 13. prosince v klubu Underdogs'.

Kterým týmům fandí jednotliví členové Fotbalu? Poslechněte si celý rozhovor i písně Don’t Look at Me, Voodoo a Inside z chystané debutové desky Moon Landing Revival, které kapela zahrála ve studiu Radia Wave.