Quest: Followeři jako měřítko úspěchu. V životě i ve Watch Dogs 2

5. leden 2017

V novém Questu vám opět přinášíme recenze dvou očekávaných titulů. Rozebíráme trojdílnou kolekci nekonečné série Assassin’s Creed a hackerskou městskou akci Watch Dogs 2.

Letošní rok je plný novinek i předělávek oblíbených titulů z minulé generace konzolí. Po masivním RPG The Elder Scrolls V: Skyrim se nám do rukou dostal další podobně neslaný remaster. Assassin’s Creed: The Ezio Collection je sbírka tří her, které svého času patřily mezi nejlepší, ale v dnešní konkurenci už tak dobře neobstojí. Zkrátka, přirozeně zestárly a nejde jenom o slabší grafiku. Hratelnost zůstala nedotčena, což je pochopitelné, ale pokud jste si zvykli na novější díly série, pak by pro vás návrat k Eziovu příběhu mohl být poměrně bolestivý. Vedle grafiky jsou jedinou přidanou hodnotou filmečky, které dokreslují celý příběh. 4 body ze 7.

Watch Dogs 2 jdou na hráče úplně jinak než první díl. Hlavní hrdina zahalený do škaredého kabátu je pryč, stejně tak šeré Chicago. Prosluněným San Franciskem si vykračuje Marcus Holloway, frajer ve vysokých teniskách a moderní hacker jaksepatří. Do počítače i mobilu se během pár vteřin dostane kdekoliv komukoliv.

Kdo dnes žije na sociálních sítích, ví, že znamením úspěchu je narůstající počet fanoušků a followerů. Ve světě Watch Dogs 2 to platí taky. Abyste hrou postupovali vpřed, musíte získávat další a další. Hrdina Marcus je členem organizace DedSec, jejíž aplikaci si lidé dobrovolně instalují do svého mobilu. Tím se pochopitelně vzdávají soukromí, ale vůbec jim to nevadí. Díky tomu může organizace upevňovat svou moc nad městem. Povedená, leč trochu přestřelená demonstrace dnešního světa mladých, kteří bez mobilu ani nevylezou z postele. A takový je celý příběh Watch Dogs 2.

Důležitou součástí každé městské akce jsou vedlejší aktivity. Ty ve Watch Dogs 2 rovněž odráží dnešní svět. Můžete si něco přivydělat jako řidič místní kopie služby Uber, můžete se checkovat na fiktivní sítí podobné FourSquare a sdílet selfíčka. Je to příjemné rozptýlení, ale rozhodně ne důvod, proč byste o Watch Dogs 2 řekli, že je to dobrá hra. Ani soundtrack vás nezviklá, ve srovnání s hudbou v GTA nebo Sleeping Dogs je slabý. Do atmosféry San Franciska sice zapadá, ale nezapamatujete si ho.

Pravda je taková, že v letošním roce moc kvalitních open-world akcí nevyšlo. Watch Dogs 2 je ale zdaleka tou nejlepší, proto jí dáváme poctivých 6 bodů ze 7.

autoři: Jaromír Möwald , Lukáš Kunce
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.