Quest: Letošní E3 v křišťálové kouli a fenomenální Overwatch

5. leden 2017

Už se to blíží. Nejsledovanější herní akce roku vypukne už za necelé dva týdny a internet je teď zahlcen předpověďmi a spekulacemi. V novém Questu jsme si zdravě zaspekulovali i my.

Electronic Entertainment Expo (E3) není největší herní akce z hlediska počtu lidí a ani to není ta, na kterou se její účastníci nejvíc těší, ale svým významem pro mainstream převyšuje všechny ostatní herní veletrhy. Jde o akci, kde velké firmy prezentují to nejlepší, co mohou světu her nabídnout. Nejostřeji sledovanými hráči jsou v posledních letech konzoloví giganti Microsoft a Sony.

V případě Microsoftu se pozornost ubírá hlavně k dosud nepotvrzené nové verzi Xboxu. Je otázkou, zda půjde jenom o menší a úspornější verzi stávajícího Xboxu One, nebo o úplně novou a výkonnější konzoli. Velmi pravděpodobně Microsoft představí také svou vlastní virtuální realitu. Půjde „jenom“ o upravenou verzi Oculus Rift, jak naznačují fámy, nebo se Microsoft vytasí s úplně novou náhlavní soupravou? Uvidíme. Něco podobného čekáme i od Sony – PS VR je jasná věc a o PlayStation 4 NEO se mluví tak hlasitě, že by nás zaskočilo, kdyby se na konferenci neobjevila.

Pochopitelně na tiskových konferencích nesmí chybět hry, letos ale očekáváme, že budou ve stínu hardwaru. I přesto se však zcela určitě dočkáme nových záběrů z Halo Wars 2, Scalebound nebo Gears of War 4 na straně Microsoftu, Horizon: Zero Dawn a snad Final Fantasy VII Remake na straně Sony. Se svými největšími chystanými peckami se pak vytasí i největší herní publisheři – EA přiveze nový Battlefield, Ubisoft nepochybně představí Watch Dogs 2 a Bethesda se snad pochlubí záběry z Dishonored 2. A také pevně doufáme v nějaké to překvapení.

Studio Blizzard stojí za tak známými značkami jako Diablo, StarCraft a hlavně Warcraft. Trvalo to ale téměř 20 let, než se tvůrci vytasili s něčím novým. Overwatch je pro Blizzard vůbec první střílečka, jejíž úspěch však vychází ze zkušeností a brilantní znalosti aktuálního vkusu hráčů. Je to přesně taková hra, jakou byste od tvůrců her jako Hearthstone či Heroes of the Storm čekali – přístupná a přitom komplexní, bezchybně fungující a neuvěřitelně návyková.

Blizzard je pověstný svým perfekcionismem, a Overwatch tak na trh přišel jako perfektně doladěný titul téměř bez chyb. Jde o týmovou střílečku výrazně inspirovanou Team Fortress 2, ale ani náhodou se nedá mluvit o sprostém kopírování nápadů. Na rozdíl od často přirovnávaného Battlebornu má Overwatch vlastní tvář a charakter, čehož si v dnešní záplavě generických velkorozpočtových titulů nesmírně vážíme. Od maximálního hodnocení nás odrazuje jenom přístup k monetizaci – tak vysoké mikrotransakce, byť zcela nepovinné a hru neovlivňující, do hry za standardní plnou cenu prostě nepatří. 6 ze 7.

Příští týden se na vás těší holohlavý Agent 47. Zrecenzujeme si totiž nového epizodického Hitmana!

autoři: Jaromír Möwald , Lukáš Kunce
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.