Quest rekapituluje nejlepší (a nejhorší) hry roku 2016

5. leden 2017

Letos měli hráči počítačových her žně. Na scénu se ve velkém stylu vrátila celá řada oblíbených značek a uspěly i dlouho vyvíjené hry, od kterých už jsme nic nečekali. Nechybělo ani pár hořkých zklamání. Pro poslední Quest letošního roku rekapitulujeme hry roku 2016 v 10 specifických kategoriích.

Kandidátů na největší překvapení roku je letos až až. Třeba v dubnu nás do vesmíru vystřelila předělaná akční plošinovka Ratchet & Clank, kterou jsme předem odsoudili jako další nepotřebnou hru k filmu. Nečekanou vlnu nadšení vyvolal nový Doom, jenž naštěstí opustil hororovou atmosféru třetího dílu a vrátil se ke svým kořenům. A v neposlední řadě aktuální mise Agenta 47. Trvalo dlouho, než se ve Square Enix dohodli, jak vůbec budou hru distribuovat, ale rozdělení na epizody Hitmanovi kupodivu neublížilo.

Hry v roce 2016 i velmi dobře zněly, a to i ty, které jinak za moc nestály. To se týká Mafie III, která vsadila na největší hity 60. let, a jednoznačně nejkontroverznější hry roku No Man’s Sky. Ta ani zdaleka nenaplnila očekávání, ale hudebnímu doprovodu od 65daysofstatic není moc co vytknout. Do naší hudební kategorie se probojoval také český Samorost 3, plný exotických zvuků i klarinetů. Hardcore fanoušci Floexovy experimentální elektroniky už si jeho soundtrack můžou vychutnat i na vinylu.

Sice neustále dokola opakujeme, že letos vyšlo neuvěřitelné množství kvalitní her, ale většinou šlo o povedená pokračování rozjetých sérií. Přesto se objevilo pár nových značek, se kterými do budoucna musíme počítat. Hlavně s multiplayerovým Overwatchem od Blizzardu, jemuž se opět podařilo vyrobit úžasný fiktivní svět. Zcela určitě se v následujících letech dočkáme i pokračování The Division a No Man’s Sky, ačkoliv obě hry se staly vděčným terčem kritiků.

Kategorií, kde má Mafia III vítězství v kapse, je zklamání roku. V recenzi jsme ji po zásluze strhali a hráči (hlavně v Česku) jí nemohou přijít na jméno, přesto se prodalo už zhruba 5 milionů kopií. Jen o trochu méně nás zklamala filmová akce Quantum Break od tvůrců legendárního Maxe Paynea. A taky střílečka Battleborn. Od otců vynikající série Borderlands jsme zkrátka čekali víc.

03724161_4.jpeg

A co je vůbec nejlepší hrou roku? Vybrat letos jednu jedinou je na hranici nemožného, takže jich pro vás máme rovnou pět. Overwatch, Final Fantasy XV, Doom, Hitman a Uncharted 4. Každá z nich je jiná, každá z nich je určená pro trochu jiné publikum, ale všechny krásně demonstrují, proč vlastně hrajeme hry. Nám už zbývá jenom doufat, že příští rok bude pro hráče alespoň stejně vydařený jako ten právě uplynulý.

Další kategorie jsme rozebrali v novém Questu. Pusťte si ho a podcastujte!

autoři: Jaromír Möwald , Lukáš Kunce
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.