Quest: Série Uncharted znovu posouvá limity konzolí. Technicky dokonalejší hru letos nečekejte

26. srpen 2017

Dobrodruh Nathan Drake je posledních 10 let jednoznačně nejvýraznější tváří konzolí od Sony. V nejnovějším dílu akční série Uncharted s podtitulem The Lost Legacy ovšem neúčinkuje. Mělo by to vůbec někomu vadit?

Ani trochu. O Nathanovi toho už víme až až, ale některé zbývající postavy by si zasloužily víc prostoru. Třeba Chloe Frazer, Nathanova láska z druhého dílu, která se v Uncharted: The Lost Legacy objevuje coby hlavní hrdinka. Jak Chloe, tak druhou hlavní protagonistku Nadine Ross hráči celkem dobře znají z předchozích her, ale teprve tady obě rozkvetou ve skutečně zajímavé postavy. Scenáristé z Naughty Dog si s jejich osobnostmi pohráli mistrovsky. Jako jedna z mála akčních her má Uncharted kvalitně napsaný i zahraný příběh, který vás nasytí lépe než kdejaký filmový blockbuster. Pokud jste navíc hráli původní tetralogii a nebylo vám jasné, proč se hrdinky chovaly, jak se chovaly, v The Lost Legacy to zjistíte.

Novinka může být pro dosud nezasvěcené ideálním startovním bodem. Funguje totiž jako luxusní desetihodinová jednohubka, která by mohla navodit chuť zahrát si všechny další a podstatně delší Uncharted. Přitom se ani náhodou nejedná o žádný druhořadý spin-off nebo laciný pokus vytáhnout z hráčů další peníze. The Lost Legacy zkrátka působí jako plnohodnotný pátý díl, jen o kousek kratší. A dokonce do série přináší jednu zásadní novinku.

Už čtyřka tak ledabyle koketovala s pohybem po otevřeném světě, ale byla to jen velmi dobře navržená iluze. Teprve The Lost Legacy vám po úvodní lineární části nabídne neprobádaný kus přírody bez hranic, čímž tvůrci vůbec poprvé dostáli názvu „uncharted“. Poprvé můžeme objevovat místa, do kterých lidská noha nikdy nevkročila. A podobně jako v Tomb Raiderovi jsou plná archeologických nalezišť. Je zvláštní, že právě tohle jsme v předchozích dílech Uncharted nepostrádali.

V neposlední řadě je The Lost Legacy nevídaný technologický skvost. Žádná hra na PlayStationu 4 nevypadá a zřejmě ještě dlouho nebude vypadat lépe. Jestliže chcete svoje kamarády nebo rodiče ohromit tím, jak mohou v dnešní době vypadat hry, ukažte jim nové Uncharted. Spadne jim čelist. Chystaný Star Wars Battlefront II možná na první pohled působí efektněji, ale při hlubším zkoumání dojdete k tomu, že je vlastně sterilní. The Lost Legacy je oproti tomu nesmírně živá a až pornograficky krásná hra. Obzvlášť, pokud máte doma PlayStation 4 Pro a 4K televizi s podporou HDR.

Naughty Dog znovu potvrdili, že v Santa Monice umí vyrábět pouze nekompromisní hry, o kterých se bude mluvit jako o těch nejlepších. Teoreticky by vám mohla vadit snad jenom ne zcela optimálně nastavená kamera a nepříliš originální multiplayer, jenž je koneckonců jenom zkopírovaný ze čtvrtého dílu. Quest hodnotí těmi nejsilnějšími 6 body ze 7 – máte-li aspoň trochu rádi dobrodružné akční hry, pak nové Uncharted nesmíte minout.

Zbývající stopáž patří rozhovoru s Filipem Kraucherem, šéfem českého projektu Blackhole, který se letos v srpnu dostal na konzole PlayStation 4 a Xbox One. Jak celý proces probíhal a čemu všemu se dá přiučit při spolupráci s největšími herními firmami, se dozvíte v novém Questu. Poslouchejte, podcastujte!

autoři: Jaromír Möwald , Lukáš Kunce
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.