Quest: Slovenským herním vývojářům pomáhá stát i přátelství se zahraničními tvůrci

17. únor 2018

Situaci ohledně českých her a českých hráčů známe, ale jak je to se hrami u našich východních bratrů? Jaké hry vznikají na Slovensku a jak se tam tvoří? V novém Questu jsme se na to ptali dvou hostů, Pavola Budaye ze Slovenské asociace herních vývojářů a Ľubicu Fandl Drangové ze sdružení Mladý pes, které na Slovensku organizuje herní workshopy.

Slovenská asociace herních vývojářů vznikla před sedmi lety s cílem propojit slovenské vývojáře a pomoci jim vybudovat osobní i profesionální vztahy. Vzájemná pomoc a podpora je mezi herními vývojáři důležitá a na Slovensku do té doby žádná podobná instituce nefungovala. „Zpočátku se lidé báli, že jim někdo jiný ukradne nápad. Problém s důvěrou se však velmi rychle eliminoval, když začalo docházet k pravidelným srazům,“ vzpomíná na začátky Pavol. A dodává: „Na to jsme navázali game jamy a spoluprací s Fest Anča.“ Zanedlouho se o herní scénu začaly zajímat i slovenské státní instituce, které chtěly s vývojáři navázat dialog. To vloni vyústilo v historický moment, kdy slovenský stát poprvé podpořil nové a vznikající slovenské herní projekty sumou přesahující 250 000 eur. Letos navíc byla finanční podpora nových herních projektů téměř zdvojnásobena.

Podporu však nemají slovenští vývojáři jen od státu. „Rád říkám, že herní průmysl je československý. Mnoho Slováků pracuje v českých firmách a naopak. V Čechách spolupracujeme se společnostmi České hry a Game Access, která organizují dvě největší herní konference pro vývojáře v Čechách. Vyměňujeme si tvůrce, vyměňujeme si speakery a sdílíme síť kontaktů i s dalšími evropskými organizacemi,“ nastiňuje Pavol rozsah spolupráce. Tu ostatně může využít všech 30 letos registrovaných slovenských vývojářských studií s celkem více než 500 zaměstnanci. A jakou novou slovenskou hru můžeme v nejbližší době čekat? Během několika týdnů například vyjde nový díl RPG série Heretic Kingdoms od vývojářů ze studia Games Farm.

Jaromír Bosák v Questu: Namlouvání komentáře pro počítačovou hru je vražedná práce

Jaromír Bosák

Jméno Jaromíra Bosáka je dobře známé jak fanouškům televizního sportu, tak hráčům počítačových her. Už před 9 lety namluvil komentář pro fotbalovou simulaci FIFA, ale žádný med to nebyl.

Menší slovenští vývojáři se mají možnost setkat na různých game jamech, na několikadenních srazech vývojářů, kde vznikají experimentální prototypy různých her. Jedním z takových je Bratislava Game Jam, který pořádá Ľubica Fandl Drangová s organizací Mladý pes. „Zajímá mě oblast na hranici umění, vědy a technologie. To mě přivedlo ke hrám,“ říká Ľubica, kterou spíše než AAA produkce zajímají „hry nehry“. Takové experimenty mají totiž schopnost přilákat i lidi, kteří by se ke hrám asi jinak nedostali. Bratislava Game Jam je jeden z prvních projektů svého druhu na Slovensku a láká vývojáře, kteří chtějí stejně jako Ľubica svými hrami prozkoumávat oblast umění. A zjevně to funguje. Do game jamu se každým rokem hlásí víc a víc účastníků, a zatímco před třemi lety se poprvé sešlo třicet indie vývojářů, letos už byla návštěvnost dvojnásobná.

Na proražení do mainstreamu ale slovenská herní scéna pořád čeká. „Stále je to trochu boj,“ komentuje Ľubica vnímání her mezi Slováky. A pokračuje: „V devadesátých letech byla okolo počítačových her euforie, kterou však vystřídal strach z jejich negativních vlivů, který vydržel. Vznikají iniciativy, které se snaží mluvit o přínosech a jiných formách her, ale zbývá nám ještě mnoho práce. Média zajímají jen největší trháky, zatímco zde chybí jakékoliv vnímání středních a malých uměleckých titulů.“

Kdo z herních hvězd jezdí na každoroční konferenci Reboot? Kde se dá na Slovensku studovat herní design? Co všechno dělá Mladý pes pro indie slovenské vývojáře? To všechno rozebíráme v novém Questu, tak si ho poslechněte.

autoři: Vojtěch Dřevíkovský , Jaromír Möwald
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.