Quest: Už YouTube z hraní her udělal divadlo. Teď se hraje i venku při živé hudbě

20. červenec 2018

Spojení hudby a hry nemusí vždy vyústit jen v herní soundtrack na cédéčku zabaleném ve sběratelské kolekci hry. V novém Questu se se dvěma hosty bavíme o unikátním projektu propojujícím populární „letsplayování“ s živým hudebním doprovodem. Dále rozebíráme, jak se povedla nejnovější resuscitace žánru JRPG v podobě hry Octopath Traveler, a taky se podíváme na českou hru Chameleon Run. Času je málo, obsahu hodně, tak hop na to!

Počítačové hry často hrajeme doma a sami. Proto se Natálie Barcalová rozhodla převrátit hraní na hlavu, vynést ho z pokojů ven a udělat z něj společenskou událost. Na královéhradeckých Gočárových schodech proběhlo na konci června v rámci divadelního festivalu Open Air Program hraní her, které doprovázela živá hudba. Celkem se hrály tři hry – Chuchel doprovodila kapela DVA, Everything pak ambientní hudebník Moly a nakonec přišlo na řadu Limbo a elektronická superstar Ventolin. V našem studiu se s Natálií sešel Jan Kratochvíl, jedna polovina skupiny DVA, aby nám o celém projektu pověděli více.

„Hraní her před lidmi je takové divadlo, taková improvizace. Když se hrají hry na YouTube a hráči mají před sebou kameru, tak je to takové divadelní,“ říká Natálie ke spojení veřejného letsplayování a divadelního festivalu. Podobný koncept není ve světě nijak rozšířený a před jeho uvedením si pořadatelé nebyli jistí úspěchem ani zájmem u publika. Letos se tak veřejné hraní se živou hudbou ještě testuje v rámci jiné akce. Do budoucnosti ale prý propojení s festivalem divadla není nutné. „Je to podobný princip jako hraní k němým filmům. Ta přidaná hodnota živého zážitku je rozhodně zajímavá,“ dodává Natálie, která by si příští rok přála ještě ke hráči a hudebníkovi přidat komentátora.

Samotní hudebníci prý mají o vystupování při živém hraní hry zájem a neodrazuje je ani nutnost improvizovat a reagovat na aktuální dění na plátně. Jan, který hraní Chuchlu nejen na festivalu doprovázel, ale také stojí za původním soundtrackem, pak říká, že mu improvizace nijak nevadí, ale radši se na hraní připravil: „Máme připravené všechny možnosti, které mohou nastat. Nejsme ale s hráčem domluvení, jak bude hraní probíhat, takže to bude mít ten adrenalinový prvek, že se to může pokazit.“ Tím se také doprovázení živého hraní hry liší od hraní k němému filmu. Hudebníci totiž přesně nevědí, jak se bude celá akce skutečně odehrávat. Natálie, která měla na starosti hraní Limba, se pak zamýšlí, nakolik je důležité pro zprostředkování zážitku divákovi při hraní například umírat a ukázat neúspěch a jak na to má reagovat hudebník. Jak hraní na festivalu dopadlo, se ale dozvíte až při poslechu Questu.

A jak dopadl Octopath Traveler, nejnovější JRPG z dílny Square Enix? Asi záleží, jestli máte JRPG nahrané, nebo zda k žánru přistupujete nově. Octopath Traveler se snaží naplnit klasická pravidla rigidního žánru japonských RPG a zavést do něj nějaké moderní trendy, ale ne ve všem se mu to daří. Největší lákadlo – 8 samostatných příběhů – představuje zároveň nejsilnější i nejslabší stránku celé hry. Najdeme mezi nimi jak zajímavé a poutavé příběhy, tak i naivní a neoriginální frašky, které jen zabírají čas. „Nejzajímavější příběh patří exotické tanečnici Primrose, která celý svůj život zasvětila hledání způsobu, jak pomstít smrt svého otce, kterého zabili tři tajemní padouši s tetováním havrana,“ vypichuje Vojta, který se hrou strávil desítky hodin. Na hře je také zajímavý její vzhled, který míchá 2D pseudo16bitovou pixelovou grafiku s 3D prostředím a fantastickými světelnými efekty. Žádná jiná hra nevypadá podobně a i přes omezený počet různorodých prostředí dokáže Octopath Traveler oko hráče opakovaně potěšit.

Kolik bodů si Octopath Traveler odnesl v naší recenzi? Co je to vlastně ten Chameleon Run? Jak dopadlo hraní trojice her před diváky v Hradci Králové? To všechno se dozvíte v již 106. Questu. Stahujte už nyní!

autoři: Jaromír Möwald , Vojtěch Dřevíkovský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.