Quest: Virtuální fotbal pro každého aneb čím se letos liší FIFA a PES + recenze Forza Horizon 4

12. říjen 2018

Stejně jako na hřišti i na herním poli každý podzim soupeří dva odvěcí rivalové, virtuální simulátory kopané FIFA 19 a Pro Evolution Soccer 2019. Do studia jsme si proto přizvali redaktora webu Games.cz Vaška Pecháčka, aby nám pomohl tenhle souboj spravedlivě rozsoudit. Zabrousili jsme i do hokejových vod, podívali se na letošní ročník NHL a zrecenzovali arkádové závody Forza Horizon 4. Poslechněte si nejnovější Quest s pořadovým číslem 116 a dozvíte se víc.

Letošní ročník virtuálního fotbalu FIFA 19 se oproti konkurenčnímu PES 2019 chlubí hned trojicí oficiálně licencovaných českých klubů, za které můžete hrát. K loňské vlaštovce v podobě pražské Sparty se připojily ještě Slavia a Plzeň. Novinky v ročníku ale nepředstavují jen nové týmy a obnovené soupisky, FIFA 19 se dočkala vylepšeného systému střel a lepších animací. Po třech letech se navíc dopsal příběh vycházející fotbalové hvězdy Alexe Huntera. Naproti tomu PES 2019 ztratil licence na Evropskou ligu a Ligu mistrů, které přešly právě pod vydavatele FIFA EA Sports. „Pořád si ještě myslím, že je na hřišti Pro Evolution Soccer o něco fotbalovější hra než FIFA,“ říká Vašek s tím, že preferuje realističnost před arkádou. FIFA 19 se ale podle něj realistickému fotbalu blíží víc než její předchozí ročník, ale pokud vám nevadí absence licencí, případně si je za asistence fanoušků zvládnete stáhnout, stojí za vyzkoušení i letošní Pro Evolution Soccer.

Hokejová NHL 19 na nedostatek novinek trpí o něco víc než její fotbalová sestra. „Fotbal na světě hraje mnohem víc lidí než hokej. Hokej je mnohem míň populární, hlavně z pohledu vývojářů EA Sports ze Severní Ameriky,“ vysvětluje Jarda. Vašek soudí, že by sérii NHL prospěla změna pohánějícího enginu, která právě fotbal v minulosti hodně oživila. Podle Jardy ale aktuální ročník nemá smysl pro lidi, kteří si už pořídili některý z těch nedávných. Co naopak smysl má, je čerstvá porce arkádových závodů Forza Horizon 4. Ty se nesnaží co nejrealističtěji simulovat fyziku aut, ale soustředí se spíše na nejvěrnější modely vozů a krásně vymodelovanou krajinu Britských ostrovů, kde se s ostatními hráči můžete prohánět nejen online. „Můžeš jet prakticky kamkoliv, ani moc nemusíš závodit, jen jezdit po světě a občas vyzvat řidiče na souboj, ale hlavně se bavíš jízdou v autě,“ vyzdvihuje Jarda, proč ho hraní nové Forzy tak baví. Vydrží Forza Horizon 4 na mnoho hodin, nebo jde o zábavu na pár večerů?

Jsou licence ve fotbalových hrách důležité? Postřehnou hráči sportovních her mezi ročníky nějaké změny? Nutí Forza Horizon 4 hráče vyhrávat za každou cenu? Odpovědi naleznete v nejnovějším Questu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.