Radio Ivo: Bez laktózy, prosím!

25. leden 2020
Radio Ivo na Radiu Wave

Jako úspěšného vedoucího firmy si většinou představíme mladého muže či muže v „nejlepších letech“. Nová hra Romany Bohunské se naopak zabývá „méně dobrými lety“ svých mužských hrdinů. Jak s nimi zamává mladá žena?

Radio Ivo je přenesení rozhlasové hry na divadelní prkna a zpět do rozhlasu bez jakékoli transformace, pouze s možností vidět její vznik bez přípravy. Výrazová civilnost a zvukový realismus v pozvolném tempu performerů Petra Marka, Johany Ožvold a Mariana Moštíka. Záznam nové rozhlasové hry vysíláme vždy poslední sobotu v měsíci od 20:00.

Novoroční předsevzetí se nevyhnula ani členům tvůrčího týmu Romany Bohunské a vedení Českého rozhlasu. Jedním z nich je už v létě vzniklý požadavek hereckých hostů, primárně určený k tomu, aby se čtyřčlenná skupina nehádala a lichý člen pomohl při demokratickém hlasování. V tomto roce tedy za stolem s mikrofony a kouzelnými bedýnkami s roztodivnými zvuky (počítače) zasednou krom stálé herecké trojice ještě postupně Marek Daniel, Robert Mikluš, Jan Cina, Michal Pěchouček, Ventolin a další! Můžete se tedy těšit na herecké výkony různého typu i úrovně.

Drobnou výtku k sestavení tohoto průběžného all-stars-bandu jsme zaznamenali od feministického sdružení Čtvrtá vlna, jehož název si příjemně pohrává s principem rozhlasu a které by uvítalo, aby jeden z mužů byl vyměněn za ženu. K tomu se vyjádřil Michal Pěchouček s tím, že on se rozhodně za muže nepovažuje, a konflikt nerovnosti příležitostí byl snad urovnán. Odborář Petr Marek to sice nazval „plichtou“, ale zároveň se Čtvrtou vlnou musel uznat, že do toho, čím se kdo cítí být, nemůže už nikdo jiný mluvit. Na svém twitteru se pak ale přeci jen neudržel a napsal satirickou větu: „Necítím se být plátcem DPH.“

Premiérové díly Radia Ivo slýcháte na Radiu Wave každou poslední sobotu v měsíci od 20 hodin, všechny si je můžete pustit na wave.cz/radioivo nebo se přihlaste k odběru na wave.cz/podcasty.

O podnikání je koneckonců i celá nová hra Romany Bohunské. A nejen o něm: na své si přijdou milovníci sociálních témat, nemocí stáří i homosexuality v pokročilém věku. Přitom je až s podivem, do jak stereotypního místa nasměrovala své dva zamilované mužské hrdiny ve vysokém firemním postavení: na záchod u kancelářského open spaceu. Není ovšem jasné, zda k tomu Romanu přiměla chuť akcentovat téma neakceptované jinakosti, nebo prostě chtěla jen napsat další ze svých slavných záchodových scén.

K tomuto tématu se také pojí první z novoročních předsevzetí samotné Romany: zbavit se výkalů a vůbec motivů vyměšování v textech vlastních her. K tomu se připojil zvukový mistr Jiří Bomega, který vyhlásil embargo na ruchovou banku „toaleta“, které už v posledních letech v Českém rozhlase díky nadužívanosti v Romaniných opusech nikdo neřekl jinak než „puchová banka“. Druhé Romanino předsevzetí souvisí dle spolehlivých zdrojů s kauzou Díra a vyšetřováním jejího kontroverzního působení v rámci středoškolského ochotnického uskupení a má přímou vazbu na možnost mimosoudního vyrovnání s rodiči mladých herců.

Držíme všem palce!

Co si tedy počnou Ing. Ivo Macíček, jeho nadřízený Gregor a zaměstnankyně ve zkušební lhůtě Jitka? Posuďte sami při poslechu hry, která byla zaznamenána 17. června ve Valdštejnské lodžii v Jičíně!

Přijďte na natáčení další improvizované hry Radia Ivo 4. 3. 2020 s hostem Michalem Pěchoučkem! Začneme od 19 hodin ve Studiu 1 Českého rozhlasu na Vinohradské 12 v Praze. Vstup je zdarma a bez rezervací, kapacita studia je ale omezená. Přijďte včas!

autor: Radio Ivo
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.