Radio Ivo: Daleko, daleko, všude nic!

25. duben 2020
Radio Ivo na Radiu Wave

Romana Bohunská reaguje na současnou situaci po svém – vyhýbá se jí oklikou přes volné zpracování klasické literární předlohy. Tentokrát na to jde přes verneovku! Dva roky prázdnin jako koronavirová metafora? Nebo prostě jen metafora?

Tyto otázky si autorka jistě položila a svým novým dílem na ně odpovídá: je to tak i tak. Kdo by ovšem chtěl Romanu obvinit z konjunkturalismu, bude dalek pravdě. Současná hra totiž jakékoli konkrétní spojitosti s celosvětovou situací pomíjí a soustředí se čistě na psychologický rozbor krize manželského páru Soni a Tomáše Rypejlových, do jejichž života vpluje (a to doslova na lodi) nečekaný host Kroupeřský Zboroň. Jaroměřský cestovatel pohne osobním vesmírem rozhádané dvojice natolik, že již nebude cesty zpátky. A že se skutečně jedná o vesmír, k tomu odkazuje volba příjmení manželů Rypejlových, jež je volnou přesmyčkou příjmení ústřední ženské postavy slavného filmu Vetřelec.

Radio Ivo je přenesení rozhlasové hry na divadelní prkna a zpět do rozhlasu bez jakékoli transformace, pouze s možností vidět její vznik bez přípravy. Výrazová civilnost a zvukový realismus v pozvolném tempu performerů Petra Marka, Johany Ožvold, Mariana Moštíka a jejich hostů. Záznam nové rozhlasové hry vysíláme vždy poslední sobotu v měsíci od 20:00. Premiérové díly Radia Ivo slýcháte na Radiu Wave každou poslední sobotu v měsíci od 20 hodin, všechny si je můžete pustit na wave.cz/radioivo nebo se přihlaste k odběru na wave.cz/podcasty.

No a kdo je oním metaforickým „vetřelcem“ do již probíhající partnerské krize? Na tuto otázku již nehledejme jednoduchou odpověď a spokojme se s intuicí. Stejně jako nečekaný vpád viru do našich dnů započal proces katalyzace prakticky všeho, není to přímo on, kdo je vinen procesem proměny. Je pouze prostředníkem, urychlovačem. Dvojice na pokraji emocionálních sil prostě potřebuje svou karanténu. A tu jí nabídne „Nemo z Jaroměře“ ve velkém stylu. Romana Bohunská takto používá Verneovu předlohu a metaforu „dvou let prázdnin“ v nabízející se souvislosti s „chytrou karanténou“. Ale kdo bude v tomto případě chytřejší?

Volbou jmen Soňa (z řeckého sofia moudrost) a Tomáš (asi nevěřící) Romana už napovídá, kterému pohlaví fandí. Ano, dá se tedy již definitivně říci, že Romana se stává feministkou. A to i přesto, že její ženské hrdinky jsou spíše labilní a méně sociálně i intelektuálně zdatné. Soňa ovšem bojuje i sama v sobě. Jevy jako shaming či stigmatizace, o jejichž vymizení ze svého náhledu na mužský protějšek se snaží, jsou tentokrát jen vrcholkem ledovce opravdu špičkové psychologické konstrukce vývoje povah obou hlavních hrdinů a zřejmě i osobní autoterapií Romany samotné. Jak se jim všem podaří proplout všehomírem společné psýché, se dozvíte při poslechu této hry, natočené v Mnichově Hradišti v Kafé Ořech.

Vzhledem k aktuálním bezpečnostním opatřením proti šíření onemocnění Covid-19 neprobíhají veřejně přístupná natáčení rozhlasových her. Doufáme, že se situace brzy zlepší a studia Českého rozhlasu se opět otevřou všem. Do té doby vás prosíme o pochopení a trpělivost. Radio Ivo můžete dál poslouchat ve vysílání a v podcastech Radia Wave. Na další premiérovou hru se můžete těšit v sobotu 30. května.

autor: Radio Ivo
Spustit audio