Radio Ivo feat. Michal Pěchouček: Cesta kolem zahrady

28. březen 2020
Radio Ivo na Radiu Wave

Zlo se blíží. A zdvojnásobuje. Ústředními antagonisty nové hry Romany Bohunské jsou… manželé Vesečtí! Tentokrát na sebe ovšem neberou podobu podnikatelského bezohledně pravicového nebezpečí, ale poprvé v Romanině tvorbě jsou alternativními aktivisty, v tomto případě samozvanými extrémními ochránci přírody (před lidmi).  A i ti mohou mít, jako my všichni, své skryté temné stránky.

Možná, že se Bohunská pokouší rozšířit nuance svého socio-politického náhledu na svět a vytvořit si tak pro své postavy větší manévrovací i psychologický prostor nejednoznačnosti a tím posílit dramatickou ambivalenci svých textů. Anebo jí prostě jen chybí pevná ruka teroristy. Její nedávný exmanžel Lahore Tierai očekává stanovisko Bezpečnostní informační služby k jeho možné protistátní činnosti a zároveň rozsudek Krajského soudu v Ústí nad Labem (odkud Bohunská pochází) ve věci domácího násilí. Zároveň středoškolák Šimon Houška i jeho dva spolužáci a členové amatérského divadelního souboru Rádio Díra mají doporučeno nepokračovat v kontaktu s Romanou.

Je potom logické, že autorka, žijící nyní prakticky ve vnitřním exilu, hledá kanalizaci tohoto svého napětí v tvorbě. A proto tu máme zdánlivě nerovný boj sourozenců Soni a Mirka, opozičních členů městského zastupitelstva a environmentalistů, se společensky dobrovolně vyděleným párkem ekoteroristů Vlastou a Slávkem.

Kdo bude alternativnější? Existuje opozice v opozici? Štěstí ve štěstí? A je tohle vůbec to, v čem bude zakopán pes (a další zvířata)? Bude hrát roli i Mirkův šlechtický a zároveň židovský původ? To vše se dozvíte při poslechu nové hry (natočené ještě před začátkem karantény) s hostem, výtvarníkem a divadelním autorem Michalem Pěchoučkem.

Vzhledem k aktuálním bezpečnostním opatřením proti šíření onemocnění COVID-19 nejsou až do odvolání natáčení Radia Ivo v budově Českého rozhlasu veřejně přístupná. Doufáme, že se situace brzy zlepší a studia Českého rozhlasu se opět otevřou všem. Do té doby vás prosíme o pochopení a trpělivost. Radio Ivo můžete dál poslouchat ve vysílání a v podcastech Radia Wave. Na další díl se můžete těšit v sobotu 25. dubna. 

Radio Ivo je přenesení rozhlasové hry na divadelní prkna a zpět do rozhlasu bez jakékoli transformace, pouze s možností vidět její vznik bez přípravy. Výrazová civilnost a zvukový realismus v pozvolném tempu performerů Petra Marka, Johany Ožvold, Mariana Moštíka a jejich hostů. Záznam nové rozhlasové hry vysíláme vždy poslední sobotu v měsíci od 20:00. Premiérové díly Radio Ivo slýcháte na Radiu Wave každou poslední sobotu v měsíci od 20 hodin, všechny si je můžete pustit na wave.cz/radioivo nebo se přihlaste k odběru na wave.cz/podcasty.

 

 

autor: Radio Ivo
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.