Radio Ivo: My o vlku a láska za dveřmi

23. únor 2019
Radio Ivo na Radiu Wave

A máme tu změnu! Kauza politických proklamací Petra Marka dospěla k vrcholu, a nikoli příznivě pro Petra Marka.

Po důkladném prošetření jeho textu, v němž vkládal do úst svému kolegovi Moštíkovi slova o jakémsi „bránění pozic“, se vedení Českého rozhlasu rozhodlo rozvázat s ním na dobu neurčitou pracovní vztah. Umožnila to termínovaná smlouva, která vypršela koncem roku 2018, a lednové vydání hry Romany Bohunské s tímto hercem už běželo ze záznamu.

A v únorovém se můžete tedy těšit na novou rozhlasovou tvář, v éteru zas tak neostříleného Prokopa Holoubka v roli, která není jednoduchá: musí obstát jakožto nástupce Petra Marka, a to nejen jako performer, ale i jako zvukový mistr, který vybavuje naživo Romaniny příběhy hudbou a ruchy. Držme mu palce, ať se mu to povede! V příběhu pak ztvární správce chorvatského liberálního hotelu, do nějž zavítá dvojice manželů Kamil a Milada za odpočinkem s určitou podmínkou.

Nebudeme prozrazovat o mnoho více než to, že jejich příběh již autorka částečně zpracovala v přímořské povídce hry Duch doby, a je na vás, posluchačích, jestli odhalíte, zda nyní jde o pokračování nebo tzv. prequel.

Rozhodně tato dvojice hrdinů svým příběhem potvrzuje, že na rozdíl od řeky do stejného moře dvakrát vstoupit možné je. A manželské chyby se opakují. Bude opět řešením tradiční volný vztah ve třech? Jak jistě tušíme, autorčin muslimský budoucí exmanžel si myslí, že ano, ale liší se v názoru na genderový poměr. Ovšem v případě našich happy endů jde prakticky vždy o mnohomužství. A i to mohlo být katalyzátorem již soudně prokázané nevyžádané části domácího násilí u manželů Tierai.

Jak si s tím Romana a její částečně novopečené herecké trio poradí tentokrát, se dozvíte z hry natočené poprvé v zahraničí, kam Bohunská musela na čas odjet kvůli své bezpečnosti. Záznam z klubu Lúč v krásném slovenském městě Trenčín proto na posluchače dýchne specifickou atmosférou slovenského publika, které má rádo úplně jiné věci.

Radio Ivo je přenesení rozhlasové hry na divadelní prkna a zpět do rozhlasu bez jakékoli transformace, pouze s možností vidět její vznik bez přípravy. Výrazová civilnost a zvukový realismus v pozvolném tempu performerů Johany Ožvold, Petra Marka a Mariana Moštíka.

autor: Radio Ivo
Spustit audio