Radio Ivo: Dovolená na cestě aneb Kdo je tady parazit?

12. květen 2017
Radio Ivo na Radiu Wave

„Ale prosím tě, v padesáti už to není ve vztahu o ‚líbí – nelíbí‘, ale o ‚vyhovuje nebo nevyhovuje‘,“ řekla Jarmila a sedla si zpátky do auta. Ale pojďme od úplného začátku: Co bylo prvni v autě? Vejce nebo slepice? Budeme-li chápat muže jako vejce, může se urazit žena. Přirovnání ke „slepici“ jí také dvakrát nezvedne náladu.

Obrátíme-li to, vše se zdá v pořádku: Chápat muže jako „slepici“ (která „klove“), tím málokoho pobouříte. Víte, genderové otázky jsou tak matoucí jako samo tvrzení, že muž a žena jsou jeden druh. Jenomže: proč by tedy pro ně existovala dvě slova?

To auto míří z Vejprstic do neznáma. Rodinná krize příliš dětného páru, který si chce na prázdninové cestě odpočinout, ale možná i zakončit vztah (a odpočinout si tak definitivně), je katalyzována setkáním se světoobčanem Varenem. Nemusíme dlouho chodit kolem toho, že dojde nejen na emocionální, ale i praktické a majetkové půtky. Manžel - tlusťoch zatím neví, že zadními vrátky mu bude nejspíš záhrobí. A asi je i na hlavu, jestliže si s Varenem zajede na projížďku na koni. No ale: byznys je byzys – když chcete prodat starou Dacii, nezbývá vám nic, než klamat tělem. A tak blbnete, jančíte, a to všechno jen proto, že máte další nekalý úmysl u Bukureště. Jak jste si jistě všimli, již dvě předchozí věty se nebavíme o tlouštíkovi.

Co se ale tedy stalo před lety v Konstantinopolu? Byli čeští turisté opravdu obětmi obchodu s lidským pasem? Proč naši hrdinové nejprve stopovali kamsi, aby následně kupovali auto, o které možná ani nestojí? Nezbláznila se Romana Bohunská při psaní již sedmdesátého třetího scénáře? Rozhodli jsme se ji požádat o vysvětlení a také o sdělení pocitů autorky tak rozsáhlého dramatického díla, jakým volná sága „Život nedoceníš“ již desátým rokem je a bude. Brzy se tedy můžete těšit na rozhovor s touto ženou, za níž stojí desítky příběhů trojice hrdinů, povětšinou tohoto rozvržení: jeden konsensuální cholerik, jedna náročná subka a jeden magor.

autoři: Johana Ožvold , Petr Marek , Marian Moštík
Spustit audio