Radio Ivo na Radiu Wave: To jsme si takhle zas jednou povyrazili!

18. duben 2017
Radio Ivo na Radiu Wave

Když přijdeš o práci, získáš volný čas. Jak ovšem naložit s prázdným dnem? Podívej se, můžeš jít do parku nebo zůstat doma a plést. Svoboda nemusí každému vonět, a to ani svoboda slova. Poroď sebe, zasaď strom a postav ranch!

Každé společenství má svá pravidla, zvyklosti a průšvihy. Nejinak je tomu i v komunitě westernového městečka. Na začátku milénia vyrostl v malé vesničce (Pipná nad Panbabou) komplex atrakcí pod záštitou městského úřadu ve spolupráci s farmou Prokeš. Zábavný komplex prosperoval do té doby, dokud se někdo bavil. Je to dost logické? Já myslím, že je.

Naše postavy jsou opět tři, opět obdařené neskutečnou sociální inteligencí, a tím „neskutečnou“ myslím fakt „neskutečnou“. Ovšem reálnou. V oválné pracovně v té době zasedá podivný muž také s westernovými sklony. Ale ovládá již více než městečko. Ano, je to narážka na volbu amerického prezidenta, bez toho se neobejdem. Ovšem v naší inscenaci ji nenajdete. Tak dlouho byste chodili se džbánem do NODu, až by se Roxy utrhlo. Že to nedává smysl? Nedává.

Začnem tedy znovu: Kovbojův úkol je nejen obstát jako chlap (ale i nejen jako on), ale i umět ženu rozesmát, povozit a nakonec přimět jejího stalkera k sebezpytování. Závěrečné konference mezi zúčastněnými stranami se účastní tedy žena, kovboj i (konferenční) stalker. Proberou mládí, nálady, vzpomínky i falešnou minulost. Proč to všechno? No aby jim bylo dobře! A vám s nimi! Mohli snad tušit, že celkem výrazná lež může pomoci celým skupinám lidí? A věděli jste vy, rozhlasoví posluchači, že 7. února má podle slovanského kalendáře svátek Šulislav?

03750567.jpeg

Nic víc, nic míň vám naše hra opět nenabídne. Dokonce vám umožní podívat se pod pokličku. Čeho, to už je jen a jen na vás.

Poslechněte si celý záznam dalšího dílu Radia Ivo!

autoři: Johana Ožvold , Petr Marek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.