Radio Ivo na Radiu Wave: Kvete to v každém věku aneb Láska z trouby

27. květen 2017
Radio Ivo na Radiu Wave

Problémy starých manželů jsou známé jako lidstvo samo. O čem se ovšem mluví méně, je problematika spolužití smíšených dvojic starých sourozenců. Neboť muž a žena jsou přeci jen pořád lidé, i ve vyšším věku. A k tomu samozřejmě onen staropanenský a staromládenecký bonus!

Kolik klasických vztahů je nezdravých už ve svém základu, to víme přesně. Jak je tomu ale s latentním incestem (a teď nemáme na mysli pouze sexualitu, ale šířeji patologické rozvržení ideových a mocenských sil mezi sourozenci), o tom víme už méně. Takovouto situaci přichází rozčeřit Mgr. Martin Janák, neortodoxní pekař.

Vánoce jsou na krku, děti tam nikdy nebyly a nůž se tam blíží. Je nabíledni ostrý zářez do zaběhnutého životního stylu stařečků. O to pikantnější to je, neboť magistrovi je teprve 18 let, nemá ještě maturitu a nikdo neví, jak se dostal k titulu. To ovšem nikoho nenapadne ve víru mnohem zajímavějších událostí. Mladý amatérský genealog navíc umí dovedně zacházet se slovem a moukou. Na psacím stole starého sourozence se vrší zápisky do deníčku a to pomáhá autorům kulminovat i občas zbržďovat bytové drama, odehrávající se opravdu pouze na metrech čtverečních.

Deníček je pro vypravěče vůbec výrazná pomoc! Že jsme na to nepřišli dřív!!! No, nepřišli. Zvláště je-li psán pavím perem muže se zabudovanou ústní baterií. Budeme tedy fandit nečekanému věkovému rozdílu novopečených milenců? (Ta narážka na pekaře! Ta je! Viďte!) Nezapomínejme ale přitom na to, že fandění novému vztahu dost často znamená likvidaci starého a možná i funkčního! A to přesto, že magistrova Jarmila je dost pravděpodobně pouhá vosa.

autoři: Johana Ožvold , Marian Moštík , Petr Marek
Spustit audio