Radio Ivo: Řediteli, ukaž mi to!

27. říjen 2018
Radio Ivo na Radiu Wave

Školství, a především schopnost učitelů být svým žákům skutečnými vzory, je tématem, k němuž se Romana Bohunská opakovaně vrací. Tentokrát se nalézáme v pedagogických pracovnících pardubické základní školy. Co způsobí nemoc ostřílené vedoucí všech školních zájezdů Jany Vondráčkové? Že musí se školou na dlouho plánovaný tábor vyjet neplánovaně sám ředitel. A to, jak napjaté jsou vztahy mezi ním a vybranými zaměstnanci, lze očekávat.

Bohunská ovšem do své hry vztahů opět přináší i společenské otázky, od výchovy mládeže přes politický klientelismus až po genderové motivy. Stranou samozřejmě nezůstanou její oblíbená témata jako submisivita ženy, tentokrát v podobě plnoštíhlé Dany, jež uvázne mezi třemi „muži kontroly“: kolegou řadovým pedagogem, jeho (i jejím) nadřízeným ředitelem školy a revizorem, s nímž se ovšem v příběhu nakonec nesetkáme. Všechny spojuje pracovní, milostná i politická minulost (kandidatura v komunálních volbách za nezávislé sdružení Pardubky sobě).

Zlo poté představuje opět Vesecký, tentokrát již explicitně označen jako „mafián“, přičemž jeho příběhovou synekdochou je jeho dcerka. Ztajenou roli hraje také pravděpodobně nemanželská Danina dcera Marie. Jistou, a víceméně očekávatelnou, společenskou perspektivu do textu přinesl opět Romanin manžel Lahore Tierai. A Rada Českého rozhlasu měla zase co k řešení: vzletný výkřik „Bijte i bílé!" upoutal pozornost skupiny zkušebních posluchačů (nominovaných parlamentní komisí pro mediální vyváženost) a zavedl diskusi od melodramatu blíže k antropologii.

Stejně tak musíme oznámit, že kontrole byly podrobeny i tyto průvodní texty, z nichž jeden právě čtete. A v rámci toho minulého se Český rozhlas distancoval od jedné jeho části, v níž údajný kolektiv autorů píše provolání o jakémsi „bránění pozic“. Vedení ČRo jej označilo za politickou proklamaci, působící nezpochybnitelně jako ideologický názor jednoho člověka. A vzhledem k tomu, že se v tomtéž textu, zřejmě omylem, objevilo několik vět v první osobě (o spolužáku – mistru světa v orientačním běhu), stalo se zjevným, že autor se nechtěně prozradil sám. Jistě tedy jde o text psaný Petrem Markem, jehož gymnaziální spolužák Roman Hrazdil skutečně tento mistrovský titul vlastní.

Na dotaz vedení Českého rozhlasu, zda s tímto jednostranným ideovým tlakem souhlasí i ostatní herci, se se svým prohlášením ozvala Johana Švarcová, která se od názorů Petra Marka distancovala. A distancovala se demonstrativně tím, že si nechala změnit jméno. Nyní ji tedy můžete sledovat na vlnách Radia Wave jako Johanu Ožvold. Petr Marek připravuje své vlastní oficiální vyjádření, případně omluvu. Marian Moštík se k případu odmítl vyjádřit. Příjemný poslech!

 

autoři: Petr Marek , Marian Moštík , Johana Ožvold
Spustit audio